EXCLUSIV FOTO Primul sunetist de la Phoenix va veghea din umbră festivalul de jazz de la Gărâna
0Urna cu cenuşa lui Corneliu Schwarz Calboreanu, primul inginer de sunet al legendarului grup Phoenix, a fost îngropată în cimitirul din Gărâna.
Un eveniment inedit a trecut aproape neobservat la Festivalul de Jazz de la Gărâna, care s-a desfăşurat week-endul trecut în Munţii Banatului. Este vorba de o ceremonie funerară cu totul şi cu totul aparte. Urna cu cenuşa lui Corneliu Schwarz Caboreanu, primul sunetist al trupei Phoenix, a fost îngropată în cimitirul din Gărâna, care se află pe dealul care dă direct în Poiana Lupului, locul de desfăşurare a renumitului festival de jazz, ajuns în acest an la ediţia majoratului.
Corneliu Schwarz a murit în 22 octombrie 2011, la Amsterdam, acolo unde locuia de mai bine de 30 de ani.
“Schwarz era un mare amator al festivalului de la Gărâna. Nu lipsea de la nicio ediţie. El a spus cândva că dacă va muri, dorinţa lui este să fie îngropat în cimitirul din Gărâna, pentru a putea <vedea> pe veci festivalul”, a spus artistul vizual Valeriu Sepi, şi el fost membru în Phoenix, unul dintre cei care a participat la ceremonia funerară.
La eveniment au mai fost prezenţi fosta soţie al lui Corneliu Schwarz, Heny, fiul Djim Phoenix Calboreanu, membru al grupului olandez Circus Hoppa, cât şi un grup restrâns de amici.
“A fost o înmormântare restrânsă, alături de familie şi câţiva prieteni apropiaţi. Nu s-a dorit prea mult tam-tam. Eu îl ştiu pe Schwarz încă de pe vremea lui Ceauşescu. El venea des în România după Revoluţia şi avea o casă şi în Timişoara”, a spus Liviu Tulbure, un alt prieten cu fostul inginer de sunet de la Phoenix.
Crucea stăluceşte când soarele apune
Corneliu Schwarz Calboreanu avea 63 de ani când a murit în urma unui atac de cord. “Vestea m-a şocat. A fost un om extrordinar, inteligent, cu coloană vertebrală, un sprit rock n roll. Îmi pare nespus de rău că nu mai am alături un aşa om special”, avea să spună Nicu Covaci, liderul Phoenixului, la aflarea veştii morţii lui Schwarz.

Trupul neînsufleţit al Corneliu Schwarz Calboreanu a fost incinerat la Amsterdam. Acum însă urna cu cenuşă a fost adusă în România şi a fost depusă pe vecie în cimitirul romano-catolic din Gărâna.
“Înmormântarea s-a desfăşurat pe o ploaie şi o ceaţă incredibilă, chiar înainte de începerea programului artistic. Intereant este că în momentul în care a început primul concert, a ieşit soarele şi nici nu a mai plouat”, a mai povestit Liviu Tulbure, fotograf în Timişoara.
Prietenii lui Schwarz s-au gândit şi la mică ghiduşie. Aceştia au aşezat crucea în semiprofil, cu faţa spre Apus, pentru ca aceasta să fie luminată de rezele soarelui. “Dacă priviţi de jos, din Poaian Lupui, spre cimitirul de pe deal, veţi observa mereu o cruce care străluceşte. Este crucea lui Schwarz. Mormântul lui se află cel mai aproape de baza dealului”, a mai spus Valeriu Sepi, una din legendele vii ale Timişoarei, care actualmente trăieşte în îndepărtata Singapore.







