Episcopul de Cenad a fost executat cu sânge rece de cetele de ţărani conduse de Gheorghe Doja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul ţărănesc condus de secuiul Gheorghe Doja (Dozsa Gyorgy), în anul 1514, trebuia să se sfârşească cu asediul Timişoarei şi a Cenadului, localităţi de reşedinţă ale episcopului Nicolae Csáki (Nicolaus de Csák).

Răscoala a izbucnit ca urmare a unor promisiuni faţă de ţărani, care ar fi trebuit să scape de iobagie dacă urmau să se recruteze pentru o cruciadă antiotomană, la apelul Papei Leon al X-lea. În tabăra de la Buda s-au adunat zeci de mii de ţărani sub conducerea unor oameni care ulterior devin conducătorii răscoalei antifeudale. Printre ei se află şi micul nobil secui Gheorghe Doja (György Dózsa) cu fratele său Grigore Doja (Gergely Dózsa) şi Laurenţiu Meszaroş (Lörinc Mészáros). 
 

Nobilii se opun însă plecării masive a ţăranilor de pe domeniile lor şi au stârnit nemulţumirea ţărănimii prin măsuri restrictive şi opresive. Din această cauză ţărănimea adunată la Buda se răscoală. 

Episcopul de Cenad, Nicolae Csáki a fost principlaul adversar al înarmării ţăranilor în vederea cruciadei, ca atare a devinit o ţăntă pentru răsculaţi, alături de voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya, episcopul romano-catolic al Transilvaniei Várday Ferenc şi juristul Werboczy István.


Nicolae Csáki s-a născut la Nădlac în anul 1465. Devine episcop de Cenad în 18 mai 1499. În timpul răscoalei, a fost conducătorul trupelor care se luptau împtriva ţăranilor. Nu a fost niciodată sfiinţit oficial, însă a beneficiat de toate drepturile care îi reveneau. 

image


Cetele lui Doja au ajuns pe teritoriul episcopiei Cenad în 23 mai 1514. Unul dintre conducătorii trupelor lui Doja a fost ucis de oamenii conduşi de Csáki. La miezul nopţii, Gheorghe Doja a atacat Nădlacul, l-au capturat pe Csáki, faţă de care nu au avut nicio milă. Episcopul a fost tras în ţeapă. 


Un episod deosebit din istoria Timişoarei îl reprezintă asediul cetăţii de către oastea ţăranilor răsculaţi condusă de Gheorghe Doja. Armatele răsculate au înfrânt nobilimea condusă de comitele Ştefan Bathory şi episcopul Nicolaie Csáki, dar au fost înfrânte lângă Timişoara de comitele Ioan Zapolya. 

Doja a suferit o cumplită moarte, fiind pus pe un scaun din fier înroşit şi ars de viu.


Citiţi şi:
 

FOTO Povestea groaznicei execuţii a secuiului Gheorghe Doja la Timişoara. A fost devorat de soldaţii săi în timp ce era încoronat pe un „tron“ încins

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite