EDIŢIA DE VEST Culisele războiului dintre Banca Naţională şi o casă de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două case de schimb valutar au fost sancţionate
Două case de schimb valutar au fost sancţionate

Banca încearcă de trei ani să evacueze din propriul sediu două firme. Cea mai veche casă de schimb valutar din Timişoara şi un aprozar refuză să părăsească sediul BNR, care le-a fost închiriat în urmă cu 13 ani. Banca Naţională şi casa de schimb se judecă.

Casa de schimb valutar Streliţia din Timişoara se războieşte de trei ani în instanţele de judecată cu Banca Naţională a României. Bătălia a început când patronii casei de schimb au refuzat să părăsească parterul unei clădiri aflate pe Bulevardul Revoluţiei, nr. 1, în anul 2008. Firma Streliţia Exchange, care deţine casa de schimb valutar, şi firma Streliţia, care deţine un magazin alimentar au acelaşi administrator. Fiecare firmă a închiriat câte o bucată din spaţiul de la parterul clădirii pe o perioadă de zece ani, în 1998, în baza a două contracte de închiriere distincte.


La începutul anului 2008, după expirarea contractelor, BNR nu a mai vrut să închirieze spaţiul celor două firme, dar acestea au rămas în sediu, unde îşi desfăşoară şi acum activitatea. Astfel, de trei ani, casa de schimb valutar se judecă cu BNR, care nu poate să evacueze din propriul sediu cele două firme fără o sentinţă judecătorească definitivă.


 „Există interese ca noi să nu primim această clădire, chiar directorul BNR Timiş are anumite interese în acest sens. Noi am cerut ne fie prelungit contractul de închiriere, fie să ne fie concesionată clădirea, fie să putem cumpăra locaţia”, a declarat Simona Dăruială, administratorul celor două firme. Directorul BNR Timiş, Tiberiu Burescu, a negat că ar avea interese obscure. „Este absurd. Este spaţiul BNR”, a spus Tiberiu Burescu. Reprezentanţii BNR spun, la rândul lor, că fiecare dintre celor două firme a deschis procese şi încearcă astfel să amâne evacuarea clădirii. „Este vorba despre două spaţii. Într-unul se află casa de schimb, în celălalt spaţiu se află un aprozar. Ambele sunt insalubre. Firmele Streliţia şi Streliţia Exchange au deschis două procese, dar spaţiul este proprietatea BNR. Au depus şi plângeri penale, doar ca să îngreuneze finalizarea proceselor civile”, a declarat Gabriela Fărcaşiu, consilier juridic al BNR Timiş.


Istoria contractelor


În anul 1998, cele două firme au reuşit să închirieze spaţiile comerciale la preţuri modice. La finalul contractului, în 2008, reprezentanţii BNR spun că au încercat să reevalueze la preţul pieţei spaţiul şi au cerut o chirie de câteva mii de euro pe lună.
„Noi am făcut o propunere. Firmele nu au fost de acord. Ele ne-au trimis chiria la preţul vechi, dar noi nu am încasat banii, pentru că nu mai aveam un contract şi nici bază legală în care să luăm banii”, a mai spus  Gabriela Fărcaşiu, consilier juridic al BNR Timiş.

13 ani au cele două firme de când se află în sediul Băncii Naţionale Române.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite