De ce sună sirena antiaerienă miercuri dimineaţa. Codurile celor patru semnale de alarmă împotriva dezastrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de alarmă de pe o clădire FOTO arhivă Adevărul
Sistemul de alarmă de pe o clădire FOTO arhivă Adevărul

Începând din luna august a anului 2017, în prima zi de miercuri din fiecare lună sună alarmele din Timişoara. Sunt exerciţii de alarmare destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel naţional, susţin cei de la ISU Timiş.

În prima zi de miercuri din fiecare lună, de la ora 10.00, în Timişoara sună alarma care avertizează asupra unor dezastre. Cei de la ISU Timiş susţin că sirene din toată ţara emit semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune producerea iminentă a unor calamităţi cu impact major asupra comunităţilor.

Cei de la ISU au postat o imagine în care sunt prezentate măsurile pe care trebuie să le realizeze cetăţenii într-o situaţie reală care impune declanşarea sistemului de alarmare a populaţiei.

“Începând cu luna august a anului 2017, IGSU desfăşoară în prima zi de miercuri din fiecare lună exerciţii de alarmare care sunt destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel naţional şi îmbunătăţirii timpului de reacţie al autorităţilor în situaţii speciale de urgenţă. Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derulării permanente a acestor antrenamente lunare”, spun cei de la ISU, pe pagina lor de Facebook. 

ISU Timiş

Semnalele de alarmare acustică a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economicie sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. 

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut. 

Semnalul “Alarmă aeriană” se compune din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele. 

Semnalul “Alarmă la dezastre” se compune din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele.

Semnalul “Prealarmă aeriană” se compune din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de şase secunde între ele. 

Semnalul “Încetarea alarmei” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite