Cum s-a ruinat o clădire de patrimoniu din Timişoara, care ţine de prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul industrial a fost trecut, în anii ’70, din patrimoniul fabricii Timişoreana în cel al Industriei Lânii (ILSA). După falimentul din 2001, fosta fabrică a intrat în posesia lui Ovidiu Tender.

Un corp de clădire din aria fabricii de bere din Timişoara, care se află pe partea străzii Pestalozzi, stă se prăbuşească. Acoperişul nu a mai rezistat acestei ierni şi s-a prăbuşit. Vorbim o clădire aflată într-un ansamblu industrial istoric, protejat de lege, care ţine de cea mai veche fabrică de bere de pe teritoriul actual al României – care a existat deja în 1717. După arhitectură, corpul a fost construit la sfârşitul secolului XIX-lea.

Interesant este că cei de la Timişoreana nu pot fi acuzaţi de paragină, pentru simplul motiv că respectiva clădire nu se mai află în proprietatea lor. A aparţinut cândva fabricii de bere, însă, nimeni nu mai ştie exact cum a ajuns în proprietatea Industriei Lânii (ILSA), la mijlocul anilor '70. Asta în condiţiile în care fabrica ILSA funcţiona în cu totul altă parte.

Clădirea face parte din zona de protecţie al anamblului fabricii de bere. E o clădire care poate fi reabilitată. Demolări nu se pot face, asta e clar. Acuma nu ştiu în ce măsură pot controla eu dărâmările naturale", a spus directorul Direcţiei de Cultură, Sorin Predescu.

Situaţia juridică a clădirii este complicată şi nu are cine să răspundă pentru deteriorare. Fabrica ILSA nu mai există. După faliment, proprietăţile care au aparţinut Industriei Lânii au fost cumpărate de milionarul Ovidiu Tender. Acesta a demolat tot pentru a construi un cartier. Tender ispăşeşte însă o lungă condamnare la închisoare, iar parte din proprietăţile sale au fost vândute de bănci.

image

"Avem o problemă cu legile şi cu instanţa. Legea noastră spune că putem da amenzi, dar în general pierdem toate procesele de acest tip, în cazul în care este vorba de incapacităţi de plată, insolvenţe sau dacă nu există resurse", susţine Sorin Predescu.

Conform directorului de la Direcţia de Patrimoniu, există un interes pentru acea clădire din partea unor investitori, care dori să facă acolo o clădire de birouri. 

Am avut o consultare legată de acea clădire. A venit cineva care a spus că doreşte să o achiziţioneze şi că să facă o clădire de birouri. I-am spus că se poate transforma în clădire de birouri, cu condiţia să rămână în forma iniţială din punct de vedere al aspectului interior. Noi sperăm să se facă acea trazacţiei, clădirea să fie achiziţionată de cineva şi să fie reabilitată”, a mai spus Sorin Predescu.

image


 

Reprezentanţii fabricii de bere susţin că şi ei caută solţii pentru a revendica clădirea care le-a aparţinut cândva, însă deocamdată nu s-au făcut paşi în acest sens. Cei de la Timişoreana au făcut însă câteva intervenţii de conservare la clădirea rămasă fără acoperiş, ca zidurilor ei să nu se dărâme.

Citeşte şi:


Bătrâna Bibliotecă a Academiei din Timişoara se transformă într-un spaţiu viu. Va avea şi ceainărie gen "Cărtureşti"

Atentat la istoria Timişoarei. Două clădiri dintr-o lovitură. Liceul Israelit şi palatul proiectat de Szekely Laszlo, arhitectul oraşului modern, sortite dărâmării
 

Restaurarea unei clădiri emblematice din Timişoara: „Le spun turiştilor că văd două jivine. Cândva au fost lei“

Una dintre clădirile istorice de pe strada Eugeniu de Savoya va fi reconstruită parţial


FOTO Cum a fost urâţită superba clădire a Şcolii de Cadeţi „K.u.K.”, transformată în anii '50 în Spitalul Clinic Municipal

Povestea unei case istorice care nu are intrare. Proprietara poate să folosească poarta vecinilor pe durata vieţii

FOTO Singura clădire cu aspect de arhitectură Gaudi din Timişoara, construită acum 110 ani, îşi poate recăpăta strălucirea

FOTO Piaţa Libertăţii din Timişoara a căpătat o faţă nouă

Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri


FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii

Ruina din plin centrul Timişorei. Imobilul „înfrumuseţează“ strada Eugeniu de Savoya, în timp ce Primăria se judecă cu proprietarii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite