Crimele comise de comuniştii români pe cea mai sângeroasă graniţă a Europei, investigate după modelul torţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
monument dunare FOTO Adevărul

Societatea Timişoara se implică într-un amplu proiect de cercetare a crimelor comise pe graniţa de Vest a ţării. Proiectul vizează identificarea celor care au comis crime la graniţă, împotriva celor care încercau să fugă în ţări din afara blocului socialist.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Societatea Timişoara şi Platforma pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană au încheiat un Protocol de colaborare pentru dezvoltarea cercetărilor fenomenului trecerii frauduloase a frontierei de vest în perioada regimului comunist în România.

Accentul va fi pus pe cazurile de încălcare a drepturilor omului şi abuzuri comise de agenţi ai sistemului totalitar împotriva celor care încercau să fugă în ţări din afara blocului socialist. Potrivit preşedintelui Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, se doreşte o cercetare amănunţită pentru identificarea celor care au comis crime împotriva umanităţii pe ceea ce este numită „cea mai sângeroasă graniţă a Europei”.

„Spre deosebire de alte proiecte care aveau ca scop editarea unor cărţi, acest proiect îşi propune să meargă pe linia ierarhică în fiecare caz de persoane ucise pe frontieră. Ne referim la cazurile la care autorii sunt încă în viaţă. Nu este vorba doar de grănicerul care a tras, ci şi de cei care au fost vinovaţi de aceste crime. Aceste crime după părerea noastră se încadreză la crime împotriva umanităţii şi nu se pot prescrei”, a declarat Florian Mihalcea.

Dosare după modelul torţionarilor

Preşedintele Societăţii Timişoara a declarat că proiectul îşi propune să investigheze crimele comise pe frontiera de Vest împotriva celor care încercau să fugă din ţară, iar dosarele să ajungă pe masa procurorilor. „Intenţia noastră este de a pregăti dosare care să fie înmânate Parchetului pentru a face investigaţii şi a trimite în judecată. Există precedentul torţionarilor. Pe de altă parte există un model pe care colaboratorii noştri din Cehia au făcut acest lucru pentru frontiera cehoslovacă cu Austria şi cu Germania. Ei sunt într-un stadiu mai avansat. Au finalizat astfel de dosare şi le-au trimis la Parchet. Au publicat pentru fiecare în parte lanţul ierarhic pentru cei care se fac răspunzători de aceste crime”, a mai declarat Florian Mihalcea.

Acesta a mai spus că, deşi nu se cunoaşte cifra oficială a refugiaţilor omorâţi la graniţa de Vest, numărul morţilor din România este mai mare decât cel din Cehia, spre exemplu. „Este o muncă dificilă. Trebuie văzut cine a fost în pichet, cine era comandantul. Sunt lucruri care se pot afla din rapoartele zilnice ale pichetelor şi ale unităţii de grăniceri. Vom face cercetări şi la CNSAS şi alte instituţii de unde putem găsi dovezi. Este o cercetare preliminară pentru a convinge parchetul că sunt suficiente dovezi că s-au comis crime împotriva umanităţii”, a mai declarat Florian Mihalcea.

Cine sunt partenerii din proiect

Partener al Societăţi Timişoara şi al ICMER, Platforma pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană, cu sediul în Praga, a fost fondată la 14 octombrie 2011 şi este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite