Consiliul Local a aprobat prima expropriere din Timişoara. Beneficiar: proprietarul „acvariului” de la care primarul a demontat primul şurub

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai controversate afaceri ale Primăriei Timişoara în mandatul primarului Nicolae Robu este departe de a fi rezolvată. Într-un schimb de terenuri cu două firme private care au deţinut acvariul din centrul Timişoarei, primăria a oferit în schimbul unui pasaj subteran din Piaţa Operei trei terenuri. Unul dintre imobile nu aparţinea, însă, primăriei, ci Guvernului, iar asta a complicat situaţia.

Una din principalele promisiuni ale actualului primar al Timişoarei, Nicolae Robu, în campania electorală a fost mutarea „acvariului” din centrul Timişoarei, construit de două firme private care deţin un pasaj subteran în Piaţa Operei din Timişoara. Vrând să construiască un pasaj rutier sub Piaţa Operei, primarul Nicolae Robu a propus un schimb de terenuri între primărie şi firma care deţine subpasajul. Încheierea afacerii atrăgea după sine şi demolarea acvariului, promisă de primarul Nicolae Robu în campania electorală. De altfel, în urmă cu exact doi ani, înainte de Crăciun, primarul Nicolae Robu a organizat o conferinţă de presă cu ocazia demontării primului şurub al acvariului.

În urma negocierilor, primăria şi proprietarul subpasajului au ajuns la o înţelegere potrivit căreia primăria primeşte subpasajul în schimbul a trei terenuri din Timişoara, unul dintre ele în Piaţa 700, o zonă centrală a oraşului. Afacerea a fost încheiată cu o rezervă: rezolvarea situaţiei juridice a unuia dintre terenuri, plasat în Calea Lipovei şi aflat în proprietatea Guvernului.

Primăria nu a reuşit să treacă terenul din Calea Lipovei în proprietatea sa, astfel că pentru finalizarea înţelegerii şi pentru ca primăria să primească procentul din pasajul subteran s-a propus exproprierea proprietarului cu o sumă de aproape 120.000 de euro, fără TVA. Propunerea a fost justificată prin necesitatea construirii pasajului subteran care să traverseze Piaţa Operei, proiect aflat în faza studiului de prefezabilitate.

Ideea a fost agreată de Consiliul Local Timişoara, care a aprobat, cu 21 de voturi pentru şi 2 împotrivă, un proiect de hotărâre care prevede ca în schimbul terenului rămas în proprietatea Guvernului, proprietarul „acvariului” din centrul Timişoarei să primească suma de 120.000 de euro fără TVA. Decizia este una istorică, fiind prima expropriere din Timişoara în ultimii 25 de ani.

În ciuda deciziei luate de Consiliul Local, primăria se va alege, cel mai probabil cu un proces pentru exproprieri. Primarul Nicolae Robu a declarat că s-au purtat discuţii cu proprietarul „acvariului” pe tema sumei compensatorii pentru teren, dar nu s-a ajuns la o soluţie comună. „Cel expropriat poate să se adreseze instanţei dacă este nemulţumit de valoarea exproprierii, dar terenul nu mai poate fi pierdut de primărie”, a declarat primarul Nicolae Robu. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite