Conflict între poetul Şerban Foarţă şi partidul lui Băsescu: „Nu revendic drepturi materiale, cât dreptul de a nu fi folosit drept material propagandistic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Foarţă
Şerban Foarţă

Scriitorul Şerban Foarţă, unul dintre textierii trupei Phoenix, a interzis Partidului Mişcarea Populară (PMP) să folosească textul piesei „Phoenix“ în scop electoral şi propagandistic.

Scriitorul timişorean Şerban Foarţă a aflat cu dezamăgire că la congresul Partidului Mişcarea Populară (PMP), de sâmbătă, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a fost prezentat ca lider al formaţiunii pe acordurile melodiei „Phoenix”. 

Foarţă, autorul legendarului text pentru trupa Phoenix, îi acuză pe cei de la PMP că au folosit piesa fără a avea drepturi de autor. 

„Aud că Partidul Mişcarea Populară şi-a însuşit în mod fraudulos (fără să-mi ceară vreun consimţământ) o strofă (sau toate?) a textului meu <Invocaţie>. <Fie să renască numai cel har/are de-a renaşte, curăţit prin jar/Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum/ Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum!>. Textul meu are o cu totul altă destinaţie (în niciun caz, una politicianist-electorală), - iar astăzi ca şi mâine, pururi şi acum, PMP-ul nu poate invoca ce n-are: har! La un pahar sau două, nu i-ar fi interzis să-l cânte (sau, mai curând, să-l fredoneze, - cuvintele-i fiind cam dificile); să şi-l facă, însă, imn este cam mult. Cred că justiţia nu va crede altfel”, a scris Şerban Foarţă, pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul a revenit apoi cu o explicaţie: „Aflu, absolut întâmplător, de la emisiunea de ştiri nocturne ale postului Realitatea TV, că strofa amintită: <Fie să renască...>, nu ar fi fost utilizată, la întrunirea Partidului MP (ex-PMP), decât ca o entrată solemnă la apriţia dlui Băsescu în Sala Marelui Conclav. Mă întreb de ce nu, totuşu, Marcia Trionfale Dell’Aida sau chiar Onorul, mai modest, la general?! De ce? Pentru că nu-l au, într-însele, pe <Fie să renască...>. În fine, un fel de scurt comunicat de presă din partea staffului MP, pesemne, ne asugură că n-ar fi vorba de viitorul imn al formaţiunii, aceasta urmând să fie ceva cu-o <Iarbă verde>, adică vegetal, nu piric…Mă bucur că, astfel, aş scăpa de un ponos; dar aştept o confirmare o oficială că strofa pentru Phoenix nu are să mai fie intonată, nicicând, de către zisa formaţiune (ca şi de nici o alta) în scop electoral – triumfalist! Dacă aceasta nu apare în; cel mult, un răstimp de-o săptămână, mă văd constrâns să contactez un avocat”.
 

Într-un final, Foarţă a decis să aştepte un răspuns oficial din partea celor de la PMP, în care să i se comunice că textul său va mai fi folosit în scop electoral şi propagandistic.

“În concluzie: nu revendic drepturi materiale, cât dreptul de a nu fi folosit drept material propagandistic de către absolut niciun partid!”, a mai scris Foarţă.


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite