Guşă: Băsescu arată impotenţa politicului din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Cozmin Guşă a explicat, la Realitatea TV, că Traian Băsescu a ratat şansa de a promova oameni noi şi că prin revenirea în fruntea viitorului partid Mişcarea Populară nu arată altceva decât "impotenţa" politicului din România.

"Vreau să citesc un mesaj pe care l-am primit aseară de la un fost consilier al fostului preşedinte în funcţie Traian Băsescu. Unul dintre cei mai importanţi consilieri pe care i-a avut.

Cozmin, tu îţi dai seama ce penibil e omul ăsta? Ce viziune meschină şi canceroasă are despre politica democratică? Să fii preşedinte de ţară, ca apoi să devi ceva pe n trepte mai jos, să nu poţi să mai ai obiectul muncii, să nu ţi-l găseşti. În toate ţările civilizate, foştii preşedinţi devin fie principalii lobby-şti ai ţării respective, participă la reuniuni internaţionale, fac treburi în folosul comunităţii, lobby pentru diferite grupuri sociale. Băsescu devine şef la un partid care nu va face, probabil, nici 6%. Aşa dezastru nu mai poate fi adăugat în dreptul niciunui fost şef de stat şi, probabil că fostul preşedinte nu se va mai numi “fostul preşedinte” vreodată. Trebuie să rămână doar ca preşedinte MP. Acesta e mesajul pe care l-am primit de la o persoană foarte inteligentă, care l-a ajutat foarte mult pe fostul preşedinte", a declarat Guşă la Realitatea TV.

"Pentru că discutăm de lucruri importante şi văd cele două blonde postate ostentativ în stânga şi în dreapta, tocmai ca să ne sugereze o anumită moştenire vestimentaloidă a lui Traian Băsescu, pun nişte întrebări, trei la număr", a mai spus Guşă.

"1. Care e formaţiune politică? Ce a generat ce a răspuns Traian Băsescu? Ce oameni importanţi din societatea românească, apropo de această primă întrebare, au venit alături de el? Ce politicieni cât de cât importanţi, câţi or mai fi prin România,  au ales să opteze pentru Băsescu? Niciunul! Nici măcar comentatori de marcă, câţi mai sunt şi ei, ai societăţii româneşti din mass-media n-au considerat important să fie prezenţi şi să vadă de la faţa locului  ce se întâmplă acolo. Până şi eu, în 2005, am reuşit să aduc 7 sau 8 comentatori importanţi şi nu fusesem într-un post de preşedinte în acel moment. Din acest unghi, care este formaţiunea politică şi care este consistenţa acestei formaţiuni?

2. Care doctrină? Pentru că în această moţiune nu am auzit despre nimic. Despre niciun principiu, despre niciun program. Sigur, am sesizat o jignire la adresa jurnalistelor, o jignire cu dorit impact mediatic, dovadă că l-au preluat şi colegii noştri de la ştiri. Adică “îi spun moţiunii România Mea pentru ca şi fetele de la actualităţi să spună că e România lor”. Jalnic! Dacă asta ţine loc doctrină şi înseamnă că n-are nicio doctrină.

3. De unde deduce Traian Băsescu că este nevoie de el în politică sau de o formaţiune care este alcătuită de oameni vechi. Absolut tot ceea ce realizăm astăzi ne arată că plictiseala, sictirul, chiar scârba faţa de politicienii vechi este la maximum. Traian Băsescu, dacă vrea să genereze o nevoie, trebuia să vină în fruntea partidului cu nişte oameni noi, pe care, cu potenţialul, banii şi relaţiile sale ar fi trebuit să-i promoveze. Acestea trei întrebări retorice, practic".

"Impotenţa" politicului din România

Guşă a mai spus că Băsescu arată prin revenirea în fruntea viitorului partid Mişcarea Populară, "impotenţa" politicului din România. El susţine că Băsescu nu va reuşi decât să paraziteze politica de dreapta a preşedintelui Iohannis.

"Vreau să ne dăm seama că este o simplă luptă de a parazita influenţa lui Klaus Iohannis, de dreapta, care este ajutat să fie parazitat de activitatea PNL, şi pracitc se generează o anumită efervescenţă între bătrâni, foşti, pe partea de dreapta, tocmai pentru ca pe partea stângă să fie un status în care să rămână şi un prim-ministru trimis în judecată, un viceprim-ministru extrem de constestat astăzi, cu un preşedinte politic al coaliţiei ales la fel ca Traian Băsescu, de unul singur, fără contracandidaţi. Aici e tristeţea. Dacă a reuşit ceva Traian Băsescu, iar asta e concluzia intervenţiei mele, a reuşit să pună coada acestei cireşe a stilului general de impotenţă politică. Dacă n-ar fi dorit să facă acest eveniment fără conţinut, probabil că mai puţin ne-am fi dat seama de bălţirea politicului din România şi de imposibilitatea celor care sunt în funcţii de răspundere de a-şi exercita mandatele aşa cum se cuvine, de la primul până la ultimul. Glume putem face. Puteam să facem glume de talentul star al lui Traian Băsescu. Dacă ar merge la nunţi şi ar vrea să însufleţească lumea, ai văzut cum ştie să bată ritmul şi să spună “România Mea” până când prinde sala ritmul. DJ Băsescu. DJ Băsescu a revenit în politica românească, îi pune să aplaude, apoi le face semn când să se aşeze, merge la tribună, le impune ritmul. Ce penibil! Dar ce penibil! Omul simte că are loc, are o strategie perfectă: se uită în ochii persoanei care îl deranjează şi îi spune printre dinţi “ştiu totul despre tine şi am toate dosarele”. Trebuie să vă gândiţi că genul acesta de persoane astăzi populează, nu ştiu dacă instituţiile statului din România, dar în mod sigur populează politicul din România şi mai ales zona de analiză politică. Aşa că dacă vedeţi în presă mulţi care nu îdrăznesc să-l critice sau chiar îl laudă, să vă gândiţi că sub privirea marinărească a lui Băsescu se ascund acele idei şi acele dosare pe care le are la îndemână, pentru a şantaja personalităţile importante din societatea românească", a mai spus Guşă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite