Ce vin se foloseşte în biserică. Alb sau roşu? „Trebuie să fie un vin curat în care există doar strugurele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul este folosit la împărtăşanie, simbolizând „Sângele lui Hristos“
Vinul este folosit la împărtăşanie, simbolizând „Sângele lui Hristos“

ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, a povestit pentru „Adevărul” semnificaţia vinului în biserică. În vechime, vinul era adus de văduve.

Vinul, „sângele lui Hristos“, este singura băutură alcoolică acceptată de Biserică. De multe ori, s-a pus pus întrebarea dacă se foloseşte vin de culoare roşie sau albă. Pentru că, în funcţie de anumite cazuri, s-a utilizat vin după obiceiul şi practica locului sau după preferinţă şi după posibilităţi. În cadrul unor sinoade au fost luate hotărâri, când în favoarea vinului de culoare albă, când în favoarea celui roşu.

Sfânta Scriptură spune că Mântuitorul Hristos a utilizat vin la Cina cea de Taină, dar nu specifică culoarea lui. Cu toate acestea, vinul roşu este şi cel mai răspândit în biserici.
 

Ioan Selejan consideră că vinul roşu de cea mai bună calitate nu trebuie să lipsească din bisericile care aparţin de Mitropolia Banatului.

image


Credincioşii ştiu că vinul reprezintă sângele Domnului. Se recomandă vinul roşu de cea mai bună calitate. Nu poţi să iei orice vin care se pune în vânzare în comerţ. Nu poţi să ai un vin super industrializat. Vinul se mai face şi din struguri, ca atare nu se recomandă orice vin contrafăcut, care are doar gust de vin”, a declarat ÎPS Ioan Selejan.

Vinul este un element natural cu rol bine definit în cult, fiind folosit alături de pâine în primul rând la Sfânta Liturghie pentru prefacerea lui în Sfântul Sânge al Domnului.
 

Vinul pentru Sfânta Liturghie era adus de văduve


În Vechiul Testament, vinul era considerat aliment cu efect tămăduitor şi întăritor pentru organismul omului ca şi untdelemnul.


În vechime, vinul pentru Sfânta Liturghie era adus de văduve. Era femei cu o văduvie curată, cinstită. Nu orice femeie putea să facă aşa ceva. Trebuia să aibă o viaţă aleasă şi să fie de cinste în comunitate”, a mai spus Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Podgorie


Înaltpreasfinţitul afirmă că Mitropolia Banatului achiziţionează doar vin de cea mai bună calitate. „Noi considerăm că vinul bun e acela în care strugurele este stors în butoi, fără alte adăugiri. Din mustul cel bun iese vinul pentru biserică, pentru Paşti, pentru Liturghie. Noi luăm vin de la podgoriile care lucrează după normele europene, cu tehnologii cât se poate de curate”, a mai spus Ioan Selejan.


La slujba de seară, adică la Vecernie, se foloseşte vinul, pâinea şi untdelemnul. „Într-un vas se află cinci pâinici, într-un alt vas câteva boabe de grâu, iar în altul este vinul. Cele cinci pâinici se taie mărunt, iar vinul sfinţit se pune peste ele”, a explicat ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.


Citeşte şi:

De ce se bate toaca în bisericile ortodoxe. Povestea unui instrument din perioada precreştină şi legătura cu răstâgnirea lui Hristos

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite