Ce coduri foloseau poliţiştii şi vameşii şpăgari pentru a da "verde" traficanţilor de ţigări: „Se lucrează”, „Hai că merge” şi „Se poate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vameşii şi poliţiştii implicaţi în traficul cu ţigări foloseau expresii codificate pentru a le transmite contrabandiştilor că pot trece. Zilele în care în vămile din vestul ţării nu se foloseau aceste expresii erau considerate „negre", pentru că funcţionarii publici şi traficanţii, îşi doreau să plece cu cât mai mulţi bani, respectiv marfă, acasă.

„PETKOVIC SINIŞA: ... neinteligibil ...te rog frumos! Să trăiţi, domnu' şef!
FENEŞAN MIHNEA ION: Bă, CANEA, nu mai ... neinteligibil ...
PETKOVIC SINIŞA: Să dea Dumnezeu, în seara asta să deie Dumnezeu să lucreze!
FENEŞAN MIHNEA ION: Da, tu, da, da! Îmi place mie cum vorbeşti" - este doar una dintre discuţiile care confirmă dorinţa traficanţilor şi a funcţionarilor de a lucra cât mai mult şi mai bine.

Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Potrivit unuia dintre inculpaţii din Lotul 2 Moraviţa, poliţiştii de frontieră erau cei care dădeau undă verde traficului cu ţigări.
„Cu privire la modalitatea în care se comiteau infracţiunile de corupţie în vama Moraviţa, arăt următoarele: Decizia de a se permite accesul în vamă cu ţigări de contrabandă se lua de şeful de tură sau şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră, care transmiteau acest lucru, în mod direct sau prin alţi subordonaţi, vameşilor. De asemenea, se transmitea decizia de a se permite accesul cu ţigări de contrabandă şi traficanţilor de ţigări care se aflau în vama de la sârbi, cei care transmiteau această informaţie fiind Turlea Emil, zis Ciofu, unii poliţişti repartizaţi pe sensul de ieşire sau diferite persoane din satul Moraviţa care primeau informaţia, la rândul lor, de la echipajul mobil al poliţiei rutiere" - menţionează în declaraţiile date în faţa procurorilor DNA Claudiu-Mihai Oprea, cercetat pentru contrabandă, aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită în formă continuată.

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

Fostul şef al Poliţiei Române apără un vameş arestat pentru şpagă, cu casă în Germania

Tot Claudiu-Mihai Oprea spune şi care erau expresiile folosite potrivit cărora se puteau introduce ţigări în ţară: „Expresiile codificate folosite pentru a transmite că este permis accesul cu ţigări de contrabandă erau „se lucrează", „hai că merge" sau „se poate". După ce primeau aceste informaţii, traficanţii de ţigări intrau în vama Moraviţa cu autoturismele cu care transportau ţigări de contrabandă şi le comunicau atât poliţiştilor de frontieră cât şi vameşilor de la intrare câte baxuri sau cartuşe transportă".

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Paranoia microfoanelor la Moraviţa: vameşii şi poliţiştii de frontieră se tem că încă sunt filmaţi şi ascultaţi

Spunele lui Claudiu-Mihai Oprea sunt confirmate de înregistrările făcute de investigatori.

„În jurul orei 22:35 vine din nou în vamă traficantul OPREA CLAUIDU MIHAIL, zis „CERCEL" care se interesează când se poate intra cu ţigări de contrabandă, întrebându-l pe investigator „când îi dai drumul, după 2, ă? ... nu, că am zis la om să stea potolit ..." Din această afirmaţie reiese că traficantul OPREA CLAUDIU MIHAIL nu transportă ţigările personal, apelând la serviciile altor persoane în acest sens.
Alţi doi traficanţi prezenţi în vamă se interesează dacă „se lucrează" după 2, unul dintre ei spunând că a întors 4 maşini. COTORA LUCIAN, prezent de asemenea la discuţie, afirmă că el personal ar putea să treacă deoarece are mai multe acte asupra sa, chiar şi acte de societate comercială. Şeful de tură al poliţiştilor de frontieră, ofiţerul de poliţie DRAGOMIR VALERIAN intervine în discuţie şi încearcă să îi determine pe traficanţi să renunţe. Contrabandistul COTORA LUCIAN se străduieşte să-i convingă pe funcţionarii din vama Moraviţa să-i permită accesul, spunând că este acţiune dar nu în zona respectivă dar în cele din urmă renunţă şi pleacă" - menţionează investigatorul sub acoperire Mihai Cristian Vodă, în raportul întocmit pentru noaptea de 20 spre 21 noiembrie 2010, când a fost repartizat la postul de control fizic al autoturismelor pe sensul de intrare în ţară, la Moraviţa.

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

La Foeni se acţiona în acelaşi mod

„Din declaraţia lui BOGDANOVIC VITOMIR a rezultat că, la începutul programului de lucru, agentul de poliţie MAIER ADRIAN i-a convocat pe lucrătorii poliţiei de frontieră din P.M.T. Foeni II şi pe lucrătorii vamali pentru a-i avertiza că urmează să aibă loc controale şi că nu trebuie să fie lăsaţi să treacă traficanţii cu ţigări în acea zi.
Traficantul de ţigări BUHA VLADIMIR s-a prezentat de două ori la intrarea în ţară, pentru a se interesa dacă se lucrează în acea tură, răspunsul fiind negativ" - precizează procurorii DNA în rechizitoriul Lotului 1 Moraviţa, referindu-se la ziua de 8 noiembrie 2010.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Cum a căzut brusc la pat, grav bolnav, bossul vameşilor şpăgari, după ce a aflat că e urmărit penal pentru favorizarea infractorului


„Investigatorul şi colaboratorii cu activitate sub acoperire nu au primit iniţial nici un instructaj, în legătură cu acest mod de „lucru", de la colegii de tură, dar, pe parcursul activităţii, au trebuit să ia lucrurile aşa cum erau, adică, pe măsură ce veneau anumite autoturisme, conduse sau protejate de anumite persoane, li se punea în vedere, de către cei care protejau aceste transporturi că trebuie să îi lase să treacă. Când vorbim despre cei care protejau aceste transporturi ne referim la funcţionarii care îşi desfăşurau activitatea din cadrul P.M.T. FOENI II.
Astfel, investigatorul şi colaboratorii infiltraţi în mediul profesional din P.M.T. Foeni II au aflat că lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră protejau anumiţi contrabandişti, fiecare având protejaţi distinct, aflând despre aceasta de dinainte de a se confrunta cu intrarea lor în ţară, deoarece cei care „protejau" veneau la investigatori şi le spuneau direct că ei au hotărât să se „lucreze" şi că anumite persoane sunt cele cu care „se lucrează" în acea zi, indicându-le persoanele care urmau să aducă ţigări de contrabandă, chiar din momentul ieşirii lor din ţară, fiind prestabilit că se vor întoarce cu ţigări de contrabandă, pe parcursul aceleiaşi ture" - se menţionează tot în rechizitoriul Lotului 1 Moraviţa.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

Traficul cu ţigări se oprea în momentul în care existau controale în zona graniţei sau dacă poliţiştii, respectiv vameşii, se încurcau la număratul banilor şi al baxurilor de ţigări introduse în ţară.

„În cursul aceleiaşi nopţi, inspectorul principal de poliţie DRAGOMIR VALERIAN l-a întrebat pe investigatorul sub acoperire VODĂ MIHAI CRISTIAN câte baxuri de ţigări au intrat în ţară, iar acesta din urmă a răspuns că ţine evidenţa sumei colectate, afirmând „cam 2.300, cam aşa ... Ăsta ...Nu, ţin pe euro... ". În acelaşi context, inculpatul DRAGOMIR VALERIAN a precizat că lucrătorii vamali au strâns de la traficanţii de ţigări suma de 2.000 euro, afirmând textual „Nu, mă, că ăsta are 2.000 ...".
Ca urmare a acestei discuţii, inculpatul mai sus menţionat şi investigatorul sub acoperire s-au deplasat la toneta lucrătorilor vamali unde se aflau inculpaţii PETRUŢA MARIUS HORAŢIU şi TARCEA PETRU, cărora inculpatul DRAGOMIR VALERIAN le-a spus „Deci o fost numa' 48 şi a notat băiatu' 2.400 ... îs mai mulţi! Deci, 2.400 ...", ameninţându-i, totodată, că „ ... Da, şi o fost cu 4-5 foi lejer ... nu mai lucrăm!", „ Ascultă-mă ce-ţi spun io ... din această tură nu mai lucrează! Ascultă ce spun io!", „ Deci, dacă facem aşa, nu mai lucrăm! Deci, îţi garantez că nu mai lucrează această tură! "
Lucrătorii vamali au încercat să-l convingă pe DRAGOMIR VALERIAN că nu au fost 48 baxuri cu ţigări, inculpatul PETRUŢA MARIUS HORAŢIU afirmând „Mă ... nu bag mâna-n bani ... neinteligibil", moment în care a intervenit şi inculpatul TARCEA PETRU care a afirmat: „Nu vezi că şi noi ne tot ... cum îi împărţim ..." . În această împrejurare, investigatorul VODĂ MIHAI CRISTIAN i-a făcut cunoscut lui DRAGOMIR VALERIAN că „n-am ţinut eu evidenţa, Rada a ţinut-o, să nu zici că ...".
Ulterior, discuţia dintre PETRUŢA MARIUS HORAŢIU, DRAGOMIR VALERIAN şi investigatorul sub acoperire a continuat pe unul din sensurile de intrare/ieşire ale Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa, context în care inculpatul prim menţionat a afirmat „îţi dau un exemplu clar ... când o venit unu' o avut un car ... un bax dă ţigări şi vezi că la poliţie nu i-a spus ... şi io i-am luat din maşină banii ...", „Vvorbesc de faptul cum ai văzut aicea, că tu (n.n. Vodă Mihai Cristian) ai mai întrebat cât o avut ... după aia ... că ţie ţi-o spus că nu are ... şi io i-am spus că o avut un bax ... păi, puteam să-l mint!", „ Nu-s ultimu' om! Nu mă cunoşti încă ...!". În aceste condiţii, DRAGOMIR VALERIAN a menţionat: „Bă, nici io ... crede-mă, nici io! Eu cât am lucrat ... n-am luat ... am împărţit egal, în ..., tot timpu'", „No, înseamnă că ăstea sunt, înseamnă că n-am ţinut noi evidenţa bine ..." - sunt înregistrările făcute la Moraviţa, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2010.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite