Cameră de tortură făcută cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Huniade va deveni o atracţie europeană cu aproximativ opt milioane de euro ce vor fi investiţi. Renovarea clădirii şi reînnoirea expoziţiilor de la castelul medieval a fost pusă pe lista de împărţire a banilor europeni pentru regiunea de Vest.

Proiectul care se referă la refacerea Castelului Huniade din Timişoara şi modernizarea expoziţiilor de aici a fost finalizat anul trecut, iar în primăvara acestui an a fost aprobat. „Ne-am propus aducerea lui la dotările unui muzeu european”, a spus Dan Ciobotaru, directorul muzeului.
La Muzeul Banatului, timişorenii pot vizita doar o singură expoziţie permanentă în momentul de faţă. „Este foarte important ca lumea să intre permanent, să se obişnuiască oamenii să vină la muzeu”, a mai spus Ciobotaru. Castelul Huniade va fi în primă instanţă renovat, iar apoi toate lucrările se vor concentra asupra expoziţiilor care vor fi mereu actualizate şi din ce în ce mai interesante pentru turişti.


Reprezentanţii muzeului au în plan o împărţire pe săli mai mici, în care să fie prezentate diverse exponate. Spre exemplu, una dintre aceste săli va fi o replică a unei camere de tortură din epoca medievală şi alta, un cabinet de tezaur. „Vrem ca muzeul să fie o clădire vie, să fie un pol de mişcare pentru timişoreni. Castelul nu este important doar din punct de vedere turistic, ci trebuie să fie ceva cu care să ne mândrim”, a completat Dan Ciobotaru. Finanţarea europeană va veni prin Programul Operaţional Regional, program ce a avut un mare succes în regiunea de Vest.
„Pentru Muzeul Banatului a fost depus un proiect in valoare de 8 milioane de euro, care va fi semnat în curând”, a spus Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Din punctul de vedere al proiectelor depuse, regiunea de Vest este pe locul întâi în ţară.

Refacerea regiunii pe bani europeni


Peste  400 de milioane de euro au fost repartizaţi proiectelor din Banat prin Programul Operaţional Regional, bani dedicaţi pentru toate proiectele programate până în 2013. Interesul a fost foarte mare pe toate sectoarele de dezvoltare, dar majoritatea acestora au fost depuse pentru infrastructura rutieră. Plăţile efectuate până acum ajung doar la 33 de milioane de euro. 

Vrem ca muzeul să fie o clădire vie, să fie un pol de mişcare pentru timişoreni.
Dan Ciobotaru, director Muzeul Banatului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite