Bordelul “Şari-Neni” oferea servicii impecabile pentru doritorii de amor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul Intim din Timişoara a păstrat un nume care duce cu gândul la trecutul lui
Restaurantul Intim din Timişoara a păstrat un nume care duce cu gândul la trecutul lui

Celebrul bordel din Timişoara a fost definţat după al Doilea Război Mondial. Astăzi, aici funcţionează restaurantul cu un nume predestinat: Intim

Şari-Neni este numele celui mai cunoscut bordel timişorean, de pe vremea interbelică, aflat în cartierul Elisabetin, la intersecţia străzilor Romulus şi Odobescu. 

Proprietara acestuia, sau matroana, era Földessy Charlotta (Şarlota). Ea se îngrijea ca cei care trec pragul bordelului să nu ducă lipsă de nimic. Restaurantul avea la intrare un felinar roşu.

Sub paravanul unui restaurant cochet şi intim, aici domnii găseau tot cea ce îşi doreau, astfel încât se întorceau cât de des puteau. Serviciile de aici erau impecabile iar oferta era prezentată în albume cu fotografii realizate cu mult profesionalism. Clientul îşi putea astfel să aleagă compania uneia dintre angajatele bordelului.

Se spune că în acest restaurant, unde se putea comanda mâncare rafinată, fetele cântau la pian şi erau specialiste în arta conversaţiei, astfel că domnii se întoarceau la ele cât de des puteau. 

După cel de-al Doilea Război Mondial, localul a fost desfiinţat, apoi în anii comunismului aici a funcţionat un bufet, iar apoi a fost retransformat în berărie şi restaurant, care de câteva decenii încoace poartă numele de astăzi, Intim.


Bordeluri celebre şi în epocă 

În Timişoara au mai existat şi alte numeroase bordeluri de lux, dar şi aşa zise case de tolaranţă, pentru clienţii de toate buzunarele. Bordeluri au fost amplasate în cartiere mărginaşe, pentru cei cu venituri mai mici. În jutul anului 1800, cele mai multe case de toleranţă se aflau în cartierele Iosefin şi Fabric. Câteva bordeluri se aflau în jurul barurilor de la portul de pe Bega.

La începutul anilor 1900, în Timişoara îşi desfăşurau activitatea în legalitate mai multe bordeluri. Cel mai modern se numea Venus şi era ascuns pe o străduţă din apropierea Pieţei Unirii. Într-o clădire de lângă Gara de Nord, unde în prezent sunt birourile ceferiştilor, funcţiona unul dintre bordelurile de elită ale oraşului. Un altul se afla în Calea Lipovei, chiar pe locul unde pentru mult timp a funcţionat o bibliotecă. În Piaţa Traian îşi avea lăcaşul bordelul Marocan. 


Una din cele mai cunoscute prostituate din Banat este Ana Persida-Cumpănaş, numită “Femeia în roşu”, iubita  celebrul gangster John Dillinger. 
 

Ana Cumpănaş s-a născut în satul Lunga, comuna Comloşul Mare, în 1889. A emigrat în America în 1914, unde, la început, a lucrat ca prostituată. La 35 de ani a devenit cea mai bogată româncă din SUA, fiind patroana unui mare hotel din Chicago, unde a stat chiar şi Regina Maria. În plină perioadă a prohibiţiei, în hotel a funcţionat şi un bordel clandestin. 

Citiţi povestea "Femeii în roşu", cea care avea să îl trădeze pe mafiotul John Dillinger

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite