Bijuterie arhitectonică restaurată impecabil. Cât de rău arăta clădirea incendiată în timpul Revoluţiei din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria din Lugoj FOTO arhgora.ro
Primăria din Lugoj FOTO arhgora.ro

Imobilul în care funcţionează Primăria din Lugoj este, fără îndoială, una din cele mai frumose clădiri din oraşul de pe Timiş.

Clădirea Primăriei Lugoj, situat în zona centrală a oraşului, pe latura sudică a Pieţei Victoriei, a fost construită între 1903-1905, în stil neoclasic.

„Stilul neoclasic se caracterizează în principal printr-o întoarcere la formele greco-romane. Presupune dezvoltarea de noi principii destul de repede transformate în reguli rigide: claritate a expunerii, simplitate a structurii prin intermediul ordinii, a simetriei, a proporţiilor. Este un stil nobil, caracterizat prin ordine, raţiune, disciplină, austeritate, fiind totodată un stil elevat, cult spre distant, forţat, academic”, aflăm de pe portalul arhgora.ro.

Edificiul a adăpostiti iniţial a adăpostiti Direcţia Financiară a Comitatului Caraş-Severin şi apoi a judeţului Severin.

Primăria din Lugoj FOTO arhgora.ro

În Revoluţia din 1989, clădirea Primăriei a fost parţial incendiată. Ca urmare, în 1990 s-au realizat lucrări de reparare şi rezugrăvire a întregii clădiri, coloristica aleasă atunci fiind păstrată până în momentul realizării proiectului de renovare a întregii faţade început în 2010.

Primăria din Lugoj FOTO arhgora.ro

Lucrările au fost finalizate în anul 2012. Restaurarea a fost făcută excepţional, ca atare, clădirea Primăriei Lugoj a primit premiul „Faţa anului 2012” oferit de Baumit România.

Primăria din Lugoj FOTO arhgora.ro

Principala misiune asumată de iniţiatorul concursului este aceea de a evidenţia produsul arhitectural atât din perspectiva originalităţii şi calităţii estetice, cât şi din punctul de vedere al rigorii detaliilor şi al calităţii punerii în operă a finisajelor. Obiectivul concursului este de a aduce o contribuţie la o imagine a arhitecturii care să păstreze şi să redobândească identitatea clădirilor vechi, încadrând cu respect şi cu inventivitate în spaţiul oraşelor de astăzi.


Citiţi şi:

FOTO Cum arăta Lugojul când se afla în Ungaria. Sute de imagini inedite cu oraşul de pe Timiş înainte de 1920

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite