Bega sălbatică de lângă Timişoara. Se pot face ture cu barca, în care te simţi ca în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fantasticul canal Bega în amonte
Fantasticul canal Bega în amonte

Canalul Bega oferă, foarte aproape de oraş, în partea de amonte de Uzina de Apă, un peisaj sălbatic, unic, dar prea puţin exploatat de timişoreni.

Canalul Bega a devenit navigabilă în Timişoara pe porţiunea de la Uzina de Apă până la Solventul, iar de acolo spre actuala graniţă cu Serbia. Nu a fost niciodată amenajată pentru navigarea vapoarelor în amonte, din partea cealaltă a Uzinei de Apă. Deşi, cândva, lemnul pentru construcţii a fost adus pe această porţiune, din Munţii Poiana Rusca. Se folosea însă doar forţa gravitaţională a apei. Bega din aminte s-a păstrat sălbatică. Oferă un peisaj de vis pentru cei care se încumentă să viziteze canalul cu barca. Ioan Gropşianu a decoperit această plăcere de aproape 30 de ani.

“Este un areal splendid, atât din punct de vedere natural, cât şi din punct de vedere istoric. Istoria construcţiei canalului nu e cu nimic mai prejos decât construcţia cetăţii Timişoarei. Există o legătură indistructibilă între cele două, doar apa potabilă o luăm din Bega. De-a lungul timpului, vâslind zeci de ani, stând în barcă şi studiind malul vezi etapele construirii canalului. Poţi să vezi istoria oprind în anumite locuri, coborând din barcă, în zona digurilor. Mai vezi câte o bornă de 200 de ani. Mai sunt şi lucrările hidtotehnice, care s-au păstrat, unele s-au reamanajt foarte frumos. La câţiva kilometri de Timişoara găseşti locuri surprinzătoare, încărcate de o bogăţie istorică”, a declarat Ioan Gropşianu.



Se poate face baie în Bega

Fantasticul canal Bega în amonte

Asociaţia Equilibrum se ocupă de ani de zile cu organizarea de ture cu canoia pe Bega sălbatică. Sunt mai multe tronsoane: Coştei-Chizătău (care este canalul Timiş-Bega), Topolăţul Mare-Recaş, Recaş-Remetea Mare, Remetea Mare-Ghiroda, acesta din urm fiind cel mai apropiat tronson de Timişoara, cât şi cel mai des folosit.

“Cu cât ne neplasăm mai mult de Timişoara, tronsoanele devin din ce în ce mai sălbatice. E o drumeţie pe barcă. Noi am redenumit cumva în marketing canalul în Bega sălbatică. Când spui Bega, lumea se gândeşte cum arată Bega în Timişoara. Betonat în stânga şi dreapta, dar ce întâlnim noi pe traseu e complet diferit. Este linişte, se aud păsărelele, poţi să faci baie în Bega, apa e curată, adâncă de maxim doi metri, pe fundul apei este nisip. Avem locuri unde avem sărituri în apă din copacii din zonă. Oprim bărcile pe mal şi facem vizite în diferite situri. Avem meandre cu nuferi şi broiaşte ţestoase, un sit arheologic, conace”, spune Peter Gropşian, administratorul Asociaţia Equilibrum.

În 15 minute se învaţă vâslitul

Perspectiva de pe apă este total diferită de o drumeţie pe malul apei. Peisajul este de pustă dar seamănă mult cu un canal din Delta Dunării. Se întâlnesc sălcii, plante de baltă, nuferi, trestia, vestiţii irişi, păsări, pescăruşul albastru, stârcul cenuşiu, cel purpuriu, cormoranul, egreta, mică şi mare.

Fantasticul canal Bega în amonte

Excursiile se fac cu bărci de caiac de şase şi două persoane. Cei de la Equilibrum oferă echipamente profesionale.

“Oricine vine nou într-o tură cu barca, în 15 minute învaţă foarte uşor. E cumva în AND-ul nostru uman că putem să învăţăm foarte repede această mişcare de a vâsli şi de a călători pe apă. Şi eu am fost învăţat de tatăl meu să conduc canoia atunci când aveam cinci ani”, a completat Peter Gropşian.

Asociaţia Equilibrum are o vastă experienţă când vine vorba de ture cu barca. Acoperă 18 râuri din ţară şi strănătate (Muntenegru, Bosnia, Croaţia, Austria, Slovacia, Polonia).  

Fantasticul canal Bega în amonte

Cea mai apropiată tură de Timişoara este cea între Ghiroda şi Remetea, de şapte kilometri. Preţul unei astfel de experienţe de aproximativ două ore este de 90 de lei de persoană. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite