Aquapark în oraşul-staţiune Buziaş. Proiect de 10 milioane de euro, cuprins în Masterplanul Naţional pentru Turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Munteanu, primarul din Buziaş
Sorin Munteanu, primarul din Buziaş

Primăria din Buziaş (oraş aflat la 20 de kilometri de Timişoara) a cumpărat un teren de aproape patru hectare, uşor accesibil dinspre Autostrada Vestului, unde doreşte să construiască un aquapark.

Primăria oraşului Buziaş (judeţul Timiş) visează frumos. În timp ce vechea staţiunea balneară, cunsocută încă din 1811, este în paragină, municipalitatea vrea să construiască un aquapark de 10 milioane de euro.

Primarul Sorin Munteanu susţine că aquaparkul din Buziaş este sigurul proiect major în turism al judeţului Timiş, acesta fiind cuprins în Masterplanul Naţional pentru Turism şi este eligibil pentru finanţare. 90 la sută din bani ar trebui să vină din finanţare guvernamentală.

“Am achizionat terenul într-o zonă care să fie propice dezvoltării conform noului PUG, care este în lucru. Se află în partea de nord a oraşului, va fi uşor accesibil dinspre autostradă. Acest proiect devine realizabil prin faptul că am reuşit să-l impunem la nivel naţional, în Masterplanul Naţional de Turism. Este singurul obiectiv din Timiş. Suprafaţa construită la sol a aquapark-ului este de 4.750 de metri pătraţi, vor fi mai multe bazine de exterior, dar şi bazine de interior pentru perioada de iarnă. Bazin exterior de tip plajă cu valuri intermitente de 600 de metri pătraţi, bazine exterioare cu tobogane, bazine exterioare pentru copii, bazine interioare cu apă normală şi cu apă minerală. E undeva mai mare decât cel de la Arsenal Park sau de la Mako. Putem să-l facem modular, iar în funcţie de finanţare să-l putem dezvolta pe parcurs”, a spus Sorin Munteanu, primarul din Buziaş, citat de Radio Timişoara.

Proiectul se află în faza de studiu de prefezabilitate, iar dacă va primi finanţarea guvernamentală, lucările ar putea începe peste doi ani şi jumătate. Asta înseamnă că mai devreme de patru ani nu există nicio şansă să se facă baie la aquaparkul visat.

Despre staţiunea Buziaş

Primul sezon estival la Buziaş a fost inaugurat în anul 1811, după ce profesorul universitar Andreas Winteri a testat calitatea apelor şi a descoperit că, pe lângă gazele de carbon, izvoarele conţin calciu, sodiu şi fier. Localitatea a fost declarată staţiune balneară în 1839. Ştrandul a fost inaugurat în 1874 şi a devenit un loc preferat de locuitorii Timişoarei din perioada austro-ungară. Ştrandul a fost folosit cu succes şi în perioada interbelică.

Imagine indisponibilă



Între 1903 - 1907 au fost forate 12 izvoare de adâncime şi se construieşte fabrica de îmbuteliere a apei minerale, iar în 1909 apa minerală era comercializată sub numele Muschong Phönix. În septembrie 1898, împăratul Franz Iosif şi moştenitorul tronului, prinţul Franz Ferdinand, au vizitat Buziaşul. Parcul din Buziaş, cu o suprafaţă de 20 hectare, este un parc dendrologic cu multe specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul. Arhitectura staţiunii este în stil turcesc, bizantin, unic în România. Singurele promenade similare din Europa se găsesc în Karlovy Vary şi în Baden-Baden.

Vă reamintim că la Timişoara există două proiecte pentru construcţia unor aquaparkuri, care se află încă în sertarele unor oameni de afaceri, iar de asemenea primăria de la Dudeşii Noi visează la un aquapark.

Citeşte şi:

Aleea din lemn din parcul de la Buziaş, pe care se plimba şi împărăteasa Sissi, a fost restaurată FOTO

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite