Amendă de 120.000 de lei pentru un bărbat care lucra „ajutat de şase rude“. Cum l-au prins judecătorii cu minciuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un meseriaş prins la lucru cu şase „rude”, amendat cu 120.000 de lei FOTO Arhivă
Un meseriaş prins la lucru cu şase „rude”, amendat cu 120.000 de lei FOTO Arhivă

Tribunalul Arad a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care un bărbat a primit o amendă de 120.000 de lei pentru că a luat la lucru şase persoane, fără a le încheia contracte de muncă.

Bărbatul amendat de ITM cu 120.000 de lei a contestat amenda în instanţă, arătând că lucra la înlocuirea unor jgheaburi de scurgere când şase rude ale sale au trecut prin zonă întâmplător şi au oprit să îl ajute. Apărarea bărbatului amendat nu a ţinut nici în faţa judecătorilor de la Judecătoria Arad, nici în faţa magistraţilor de la Tribunalul Arad, care au reţinut că bărbatul amendat de ITM nu lucra la casa proprie, ci realiza o lucrare de înlocuire a unor burlane la casa unei terţe persoane. 

Susţinerea apelantului,  că a demarat lucrarea de unul singur, iar ulterior la câteva ore de la începerea acesteia au trecut prin zonă rudele sale care i-au dat o mână de a jutor, este nereală. Nu poate fi vorba de un ajutor între rude, deoarece munca s-a desfăşurat la o terţă persoană şi nu la domiciliul apelantului, astfel că nu îl ajutau pe acesta ci realizau efectiv lucrarea de înlocuire jgheab, lucrare pe care apelantul în calitate de meseriaş trebuia să o realizeze în schimbul unei sume de bani. Mai mult, faptul că această susţinere a apelantului este nereală rezultă şi din declaraţiile celor 6 persoane care au declarat că le-a chemat la lucru G.M”, au arătat judecătorii, care au mai arătat că probabilitatea ca toţi cei şase meseriaşi să treacă întâmplător pe strada pe care lucre bărbatul care lucre la înlocuirea jgheaburilor.  

Judecătorii au mai arătat că activitatea „prin care se ajută” nu este reglementată în legislaţia muncii. Dacă legiuitorul ar fi înţeles să considere aceste relaţii de ajutor ca o situaţie care derogă de la obligativitatea închei eri i unui contract individual de muncă ar fi menţionat această excepţie în mod expres.

Meseriaşul amendat cu 120.000 de lei a intrat în atenţia ITM după ce a încercat să o înşele pe femeia la care lucra. Proprietara a alerat autortităţile după ce meseriaşul pe care l-a chemat să îi facă o reparaţie minoră a schimbat toate jgheaburile, spunându-i că lucrarea costă 21.000 de lei. „Dimineaţa au venit două persoane cărora le-am spus clar: ‹‹Acolo reparaţi şi dincolo, pe porţiunile acelea››. Au venit doi şi într-o oră au fost opt”, a povestit femeia pentru presa locală la vremea petrecerii incidentului.  

Împrejurarea că petentul nu a primit nici o sumă de bani pentru acea lucrare şi la rândul său nu a dat mai departe nici o sumă de bani, nu are nici o relevanţă atâta timp cât acesta a solicitat bani proprietarei şi a insistat (a agasat-o) pentru a-i achita suma de bani solicitată. Or, tocmai petentul susţine în plângere că înţelegerea cu proprietara imobilului era ca la final să se deconteze în funcţie de suprafaţa jgheaburilor ce trebuiau curăţate”, se mai arată în sentinţa prin care amenda de 120.000 de lei a fost menţinută definitiv.



 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite