Akademica Market, băcănia bio din Banat deschisă de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara FOTO
0Băcănia oferă 150 de categorii de produse din lapte și din carne, legume fructe, paste făinoase, gemuri, sucuri naturale, miere, precum și pește, dar și vinuri.

Universitatea de Științele Vieții „Regale Mihai I al României” din Timișoara, cunsocută și ca Universiatea de Agronomie a deschis în premieră națională un magazin propriu de produse agroalimentare, sub brandul Akademika Market.
Băcănia a fost amenajată într-o încăpere în care a funcționat în timpul comunismului un magazin al Universității, însă de 30 de ani era o clădire nefolosită, pe drumul ce leagă Calea Torontalului de Calea Aradului.

Multe dintre produse provin din fermele Universității de Științele Vieții, fie că vorbim din zona de lactate, panificație sau legume. Alte multe produse sunt din fermele producătorilor locali din județele Timiș, Caraș Severin și Hunedoara. În magazin există și produse sub marca brandului „Produs în Banat”.

La amenajare și-au adus contribuția profesorii și studenții celor șase facultăți din cadrul USV, dar și alți angajați ai universități, care s-au implicat implicat în activitate de producție, procesare, ambalare, de marketing și de imagine.
„Am vrut să respectăm principiul dorit de Uniunea Europeană intitulat <Din fermă direct pe masa consumatorului. De la fermă, la furculiță. Am vrut să arătăm că se poate pune în aplicare un asemenea principiu modern, deschizând o băcănie cu produse agroalimentare locale, proaspete, venite direct de la producătorii autohtoni din regiunea Banatului. Astfel vrem să prezentăm un mesaj foarte clar: Universitatea de Științele Vieții susține și sprijină agricultura românească, susține producătorii locali și în direcția educării și informării populației pentru a ști să aleagă și să consume produsele locale autentice de calitate provenite de la producătorii locali din zona Banat. Pe etichetele produselor se află toate informațiile cu privire la produs și proveniența sa și calitățile specifice. Astfel, consumatorul, populația să știe exact ceea ce consumă. Pe viitor, cetățenii își vor putea comanda produsele dorite și le vor primi acasă”, a declarat Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Produse bio și eco
Băcănia oferă 150 de categorii de produse din lapte și din carne, legume, fructe, paste făinoase, gemuri, sucuri naturale, miere, precum și pește, dar și vinuri.

Universitatea are peste 3.000 de hectare de teren, solarii și sere, pescărie (se crește somn și sturion), există ferme de vaci, de porci și de păsări, livadă de fructe, iar produsele (în special legume, fructe și pește) sunt vândute de mulți ani și în mai multe ssuermarketuri din Timișoara și Arad.
„Avem deja vinul nostru, este îmbuteliat în sticlele noastre. Avem vie, linie de vinifacție, nu în cantități uriașe, ci e de cercetare și microproducție. Avem o fermă didactică înființată prin Hotărâre de Guvern. Pe partea de bovine e finalizat, vine acum laboratorul pe suine, el de păsări funcționează, de acolo avem ouăle, cel de ovine este funcțional. De acolo avem brânză. Vom investi mult. Vom produce ulei, punem la punct moara pentru panificație”, a mai spus rectorul Cosmin Popescu.

La Universitatea de Științele Vieții învață peste 6.000 de studenți, cei mai mulți fiind la Ingineria Zootehnică și Medicină Veterinară. Implicați în proiect sunt și studenții de la Agricultură, de la Ingineria Alimentară și de la Horticultură.





































