Târgu-Mureşul ar trebui să devină un pol de creştere şi dezvoltare urbană pe bani europeni în Regiunea Centru
0După semnarea celor mai recente contracte de finanţare, ADR Centru a atins nivelul de 104,84% în procesul de atragere a fondurilor europene alocate prin Programul Operaţional Regional, REGIO 2007-2013. Astfel, prin cele 380 contracte încheiate cu beneficiarii de fonduri nerambursabile alocate spre dezvoltare în Regiunea Centru, vor fi atrase fonduri nerambursabile de 461,7 de milioane de euro.
La acestea se adaugă alte 17 cereri de finanţare, ce solicită fonduri de 38,73 de milioane de euro. Pentru aceste cereri, aflate în fază precontractuală, în curând vor fi semnate contractele de finanţare. Gradul efectiv de absorbţie a fondurilor contractate, până la această dată, a ajuns la 40%. ADR Centru îşi propune să încheie perioada de finanţare 2007-2013 cu un nivel de contractare de peste 110%, iar până în 2015, în Regiunea Centru să fie absorbite sume nerambursabile de peste 400 de milioane de euro.
Pe parcursul celor aproape şase ani de activitate a programului, începând cu iulie 2007, la sediul ADR Centru s-au depus 1110 proiecte, cu o valoare totală de peste 1,67 miliarde de euro, prin care se solicită aproape 1,17 miliarde de euro fonduri nerambursabile, de peste 2,5 ori mai mult decât alocarea financiară de care a beneficiat Regiunea.
”ADR Centru gestionează, pe baza experienţei de 14 ani în domeniul fondurilor nerambursabile, peste 461 milioane euro, sume contractate în Regiunea Centru prin cele 380 de proiecte. Pot să vă spun că, până în luna martie, am plătit beneficiarilor peste 173 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie a fondurilor de aproape 40% în Regiune. Avem şi 161 de proiecte finalizate, răspândite în întreaga regiune şi în acest an numărul acestora va creşte semnificativ. Este posibil ca gradul de contractare să treacă de 110%, deoarece există şi proiecte în precontractare şi în faze finale de evaluare, dar aspectul cel mai important acum este de a-i sprijini pe beneficiari să-şi deruleze eficient proiectele. Acum urmează evaluarea impactului acestor finanţări şi pregătirea pentru viitoarea perioadă de finanţare, astfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor cetăţenilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Simion Creţu, director general ADR Centru.
Proiectele contractate vor sprijini municipiile Braşov, Târgu-Mureş şi Sibiu pentru a se dezvolta în calitate de poli de creştere şi dezvoltare urbană. Pentru atingerea acestor obiective, autorităţile publice locale au la dispoziţie sume nerambursabile de 151,6 de milioane de euro, pentru investiţii în infrastructură, modernizări de centre sociale şi obiective turistice. Peste 263 de kilometri de drumuri judeţene, străzi urbane şi şosele de centură se reabilitează cu un buget de 115 milioane euro fonduri nerambursabile, până în 2015.
Domeniul turismului alocă un buget de peste 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administraţia publică în reabilitarea a trei cetăţi obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea şi Târgu-Mureş, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse în circuitul turistic. Valoarea contractului prin care va fi efectuată reabilitarea Cetăţii Medievale Târgu-Mureş este de aproximativ 16 milioane de lei, plus TVA. Proiectul este finanţat prin fonduri europene, din care nerambursabile sunt 85% din preţul contractului, 13% finanţează bugetul de stat şi 2% finanţează bugetul local. Lucrările de reamenajare a Cetăţii Medievale vor fi încheiate peste doi ani.