Târgu-Mureş: Patru milioane de lei pentru luptătorii anticomunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul termen al procesului „lotului Szoboszlai" a fost fixat pentru 11 februarie 2011, la Tribunalul Mureş. Urmaşii celor din „lotul Szoboszlai", după numele inculpatului principal, Szoboszlai Aladár, condamnaţi la moarte sau la închisoare în 1958, cer despăgubiri de la Statul român.

Cei 57 de ardeleni din „lotul Szoboszlai" au fost condamnaţi din cauză că s-au solidarizat cu acţiunile revoluţionare din 1956, de la Budapesta, când în Ungaria a izbucnit o amplă revoltă anticomunistă. Românii, mai ales cei din Transilvania, sătui şi eu de regimul communist, nu au putut sta de-oparte şi s-au solidarizat cu vecinii unguri. 57 dintre participanţii la revoluţia din Ungaria au fost condamnaţi, în 1958, de Statul Român. Zece dintre ei au primit pedeapsa cu moartea şi au fost executaţi la data de 1 septembrie 1958. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu închisoarea şi muncă zilnică pe viaţă.

La începutul anului, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de revizuire a sentinţei din 1958 a Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Nord Cluj şi i-a achitat pe revoluţionari. „Am fost de către sora inculpatului principal, Szoboszlai Aladár. Am avut mari greutăţi cu rezolvarea cererii de revizuire, pentru că nu s-a ştiut care este instanţa competentă să rezolve cererea de revizuire. Până la urmă, Înalta Curte de Casaţie a desemnat instanţa civilă competentă pentru cele zece persoane condamnate la moarte şi alte 47 condamnate la închisoare, în medie, pentru 15 ani. La rejudecare, am obţinut achitarea tuturor inculpaţilor", a declarat avocatul Kincses Előd.

Doar trei revoluţionari mai sunt în viaţă

Dintre inculpaţii condamnaţi la închisoare mai sunt în viaţă trei persoane: fraţii Orbán Petru şi Orbán Etelka şi călugărul Ferenc Ervin. „Erau nişte vizionari, care în locul acelui regim voiau o societate democrat-creştină, în care se respectă dreptul de proprietate şi drepturile omului. Acum am şansa să solicit despăgubiri pentru moştenitorii condamnaţilor la moarte, dar şi pentru restul. Pentru persoanele condamnate la moarte am cerut câte 2,2 milioane de lei, daune materiale, şi tot atâta daune morale. Pentru cei care au executat pedeapsa privativă de libertate în perioada 1957-1964, până la graţierea impusă de Statele Unite, am cerut 297.000 de lei, daune materiale şi morale", a mai spus avocatul.

Pe lângă aceste despăgubiri, avocatul mai are de gând să facă o cerere la

Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru identificarea locurilor unde au fost înmormântaţi revoluţionarii, pentru că nu se ştie nici acum unde zac rămăşiţele lor.

Revoluţia maghiară din 1956

În toamna anului 1956, populaţia Ungariei s-a răsculat împotriva regimului

comunist al lui Rakosi şi Gerő. Revoluţia, chiar dacă a fost înfrantă, a avut o

importanţă deosebită pentru întregul mers al istoriei din această parte a lumii, culminând cu evenimentele din 1989, care au adus răsturnarea regimurilor comuniste din sud-estul Europei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite