Târgu-Mureş: Consilierul judeţean Akos Mora, în atenţia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul consilierului judeţean Akos Mora. Acesta este suspectat că ar fi săvârşit infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în urma verificărilor efectuate, că în cazul consilierului judeţean Akos Mora a fost încălcată legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităților în exercitarea demnităţilor publice.

După verificarea declaraţiei de avere şi de interese a consilierului judeţean, inspectorii ANI au descoperit că începând cu anul 2008 şi până în prezent, S.C. MORAGROIND S.R.L., societate în cadrul căreia Akos Mora deţine atât funcţia de Director, cât şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție a unor lucrări atât cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureş cât și cu alte unități administrativ teritoriale de pe raza judeţeului.

Potrivit unui comunicat ANI, societatea condusă de consilierul judeţean mureşean a efectuat lucrări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalul Municipal “Dr. Ghe. Marinescu” Târnăveni, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Primăria Suplac, Primăria Crăiești, Primăria Iernut, Consiliul Local al Comunei Breaza şi Primăria Municipiului Sighișoara, în valoare totală de 15.689.344 lei.

Conform sursei citate, Akos Mora a deţinut informații privind programele de investiții și reparații aferente anilor 2008, 2009 şi, respectiv, 2010, ale unităţilor aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureş. De asemenea, consilierul judeţean avea cunoştinţă despre denumirea lucrărilor de investiții conform Hotărârilor Consiliului Judeţean, iar firma sa a participat şi a câştigat licitațiile publice organizate pentru aceste lucrări, în urma utilizării de către consilier a informaţiilor obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

"Prin încheierea actelor adiționale la contractele de execuție lucrări, adjudecate în urma procedurilor de achiziţii publice, au fost modificate atât valorile stabilite inițial prin procedurile de achiziții publice, cât și termenele de execuție a lucrărilor, cu scopul de a obţine venituri din dividende cât mai mari" se mai arată în comunicatul ANI. Potrivit ANI, cele mai mari venituri din dividentele societăţii au fost realizate de Akos Mora în perioada celui de-al doilea mandat ca şi consilier judeţean.

Inspectorii ANI au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în acest caz. Akos Mora poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.


Consilierul judeţean se declară nevinovat şi susţine că inspectorii ANI „au dat o interpretare greşită a legii”. Potrivit acestuia, contractele respective nu intră sub incidenţa Legii 161/2003, privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei. „Sediile primăriilor respective nu sunt subordonate Consiliului Judeţean, iar contractele de lucrări de la spitale s-au încheiat în 2008, iar preluarea acestor unităţi în subordinea CJ s-a făcut în 2010”, a precizat Akos Mora. Acesta a precizat că a trimis poziţia sa în acest caz inspectorilor ANI, care însă n-au luat-o în seamă, motiv pentru care se va ajunge în Instanţă.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite