Cum apare „boala sărutului“. Perfida infecţie contactată prin salivă seamănă cu o răceală, dar este mult mai gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala sărutului se aseamănă cu o simplă răceală, dar consecinţele ei pot fi fatale, dacă nu este diagnosticată la timp. Fiind vorba despre o boală virală, nu poate fi tratată cu antibiotice.

Cunoscută în popor sub denumirea de "boala sărutului", mononucleoza este o infecţie cu virusul Epstein Barr, prezent în salivă. Acest virus se transmite doar prin sărut sau prin salivă şi declanşează o afecţiune care seamănă cu răceala, dar e mult mai gravă. Se poate transmite şi prin împrumutarea tacâmurilor şi, rareori, prin strănut ori tuse. Poate provoca ruptură de splină sau insuficienţă hepatica.

Cum apare boala sărutului

Virusul Epstein Barr se gă­seşte în mod normal în salivă, însă boala se declanşează când imunitatea scade şi virusul începe să se înmulţească.

„Boala sărutului reprezintă o infecţie virală, care se transmite prin salivă. Pentru depistarea ei, medicii solicită o analiză specială. Este vorba despre hemoleucogramă. Mononucleoza apare atunci când persoana respectivă are imunitatea scăzută. Printre simptomele acestei boli se numără: febra, faringita, inflamarea ganglionilor din gât, apariţia unor pete albe pe amigdale şi în jurul lor, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, stare de oboseală şi respiraţie greoaie”, spune Mariana Covrig, medic specialist Medicină Generală.

Boala sărutului nu se tratează cu antibiotice

După ce a ajuns în organism, virusul începe să se înmulţească, saliva fiind mediul propice pentru dezvoltarea lui. Apoi, acesta trece în sânge şi în limfă, determinând o inflamare a ganglionilor limfatici.

„Dacă pacientul a făcut febră, atunci îi dăm un antitermic, se dau antiinflamatoare şi vitamine pentru întărirea organismului. Nici într-un caz nu tratăm mononucleoza cu antibiotice. Bolile virale nu se pot trata cu antibiotice. Odată ce ai făcut boala sărutului, poţi spune că definitiv nu te poţi vindeca. Virusul va continua să existe în organism, iar în cele mai grave cazuri poate recidiva”, completează Mariana Covrig, doctor specialist Medicină Generală.

De ce este interzis să faci sport

„Sportul nu este recomandat celor care au contactat boala sărutului. Am putea spune că este chiar interzis, întrucât creşte riscul rupturii de splină, care se manifestă prin dureri severe în partea superioară a abdomenului. Pot apărea şi alte complicaţii cum este insuficienţă hepatică, renală sau cardiacă”, mai explică Mariana Covrig, medic specialist Medicină Generală.

Anual, 1 din 2.000 de oameni este infectat cu virusul Epstein-Barr. Semnele mononucleozei apar de obicei după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus, iar boala apare cel mai frecvent la persoanele cu vârste între 15 şi 35 de ani. După infectie, virusul Epstein-Barr persistă în nazofaringe şi în limfocite toată viaţa, dar tratată, boala trece după aproximativ patru săptămâni.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite