Ce să nu le dăm de mâncare câinilor şi pisicilor, pentru a nu le îmbolnăvi. Lista alimentelor care îi fac rău animalului tău
0
Ochii lui mari şi lăcrimoşi îl fac irezistibil când cerşeşte din friptura dumneavoastră? Ar trebui să nu îi daţi atenţie pufoşeniei, dacă ţineţi la sănătatea ei !
Medicul veterinar Bob Miklos spune că în cazul căţeilor, contează dacă ei sunt crescuţi la apartament sau la curte. În funcţie de acest lucru, puteţi stabili şi care este cea mai bună hrană pentru ei. Pisicuţele nu trebuie supraalimentate.
Din cauza alimentaţiei incorecte câinii de apartament suferă de obezitate şi boli digestive
„Din cauza proastei alimentări, căţeii de apartament suferă de boli digestive care se transformă uneori în boli sistemice. Vorbim de alimentare incorectă din punct de vedere al veterinarului, nu al proprietarului. Nu toţi căţeii de apartament suferă tulburări digestive, dar acestea sunt cazurile fericite.
Cuceritorul căţel va căuta să vă înduioşeze cu privirea lui „umedă”
„Căţeii sunt pofticioşi şi proprietarii lor nu prea au înţelepciunea ca să facă faţă „cuceritorului”, deoarece căţeii când văd că noi mâncăm aşa se uită la noi cu ochi înlăcrimaţi că stăpânii nu vor rezista şi le vor da din mâncarea lor!”, spune medicul veterinar Bob Miklos.
De aceea, câinii pot suferi de obezitate, chiar dacă ei de obicei fac mişcare. De multe ori căţeii de apartament pot face gastrite şi colite din cauza alimentaţiei inorecte, adică dacă le dăm din hrana noastră: mezeluri, friptură, ciorbă, toate codimentate.
Pufy mănâncă banane. De jucărie.
Este o aberaţie să îi dai oase la câine!
Problema cea mai mare este administrarea de oase la câini, mai spune medicul. Acesta atrage atenţia că dacă am fi atenţi la emisiunile de la televizor despre animale, am vedea că niciun carnivor nu mănâncă oase. „Numai aligatorii, şerpii şi peştii răpitori mănâncă oasele!”, mai spune medicul veterinar.
Câinii care sunt hrăniţi cu oase se îmbolnăvesc de colită.
Câinii de curte au parte de mâncare ieftină şi proastă
Medicul veterinar spune că din cauză că patrupedele sunt alimentate cu mâncare ieftină, uscată, de proastă calitate sau resturi de la mesele proprietarilor. Ei suferă şi pentru că proprietarii nu observă dacă le este rău sau bine. „Tragedia este că ei primesc mâncarea rămasă, lături, cu pâine şi mâncare cu grăsimi şi condimente. Ei nu au nevoie de aşa ceva, cum nici oamenii nu au”, mai spune medicul veterinar Bob Miklos.
Câinii care zburdă liberi prin curte sunt că aceia sunt cei mai fericiţi şi sănătoţi, deoarece ei fac multă mişcare.

Medicul veterinar Bob Miklos

Cu ce hrănim câinii
Sfatul medicului este să le pregătiţi câinilor orez, mămăligă sau puţine paste fără gluten şi carne numai fiartă. În niciun caz nu le daţi carne de porc! „Numai carnea de mânzat se poate da crudă, dar tocată! Dar numai o treime din porţie trebuie să fie carne!”
Pisicile sunt foarte mufturoase, dar lacome în acelaşi timp
Pisicuţele sunt mai norocoase. Ele acceptă mâncare uscată de la Pet Shop sau hrana umedă în pliculeţe. „Ele sunt mult mai rezistente decât căţeii”, spune medicul veterinar.
„Problemele apar când piscuţele sunt sterilizate şi, după sterilizare, pisicile îşi exaltă apetitul şi par mereu înfometaţi, Drept pentru care, cerşesc”, mai spune Bob Miklos.
Supraalimentarea pisicuţelor sterilizate le poate provoca mari probleme de sănătate
Cel mai adesea proprietarul îi va da mâncare din plin, ca pisica să mănânce cât vrea. „Dar şi dacă va ciuguli, pisica este preocupată toată ziua să digere. Problema este că se alcalinizează PH –ul urinei şi atunci va avea probleme precipitaţii de cristale, adică nişte pietricele mici pe tractul urinar şi pisica nu mai poate urina. Este o suferinţă groaznică a pisicii şi îi poate pune în pericol viaţa”, mai atrage atenţia medicul veterinar.
Există o hrană specială pentru pisicile sterilizate, dar şi aceea se dă cu raţia, o dată, de două ori pe zi, numai 100 g de mâncare, ne sfătuieşte medicul.
În nici un caz nici pisicile nu au voie să mânănce oase de pui, care devin aşchii. Cu cât animalul este mai mic cu atât este mai mare posibilitatea să facă obstrucţie intestinală. Uneori stăpânii le dau ficat sau rinichi dar şi acestea le fac rău, din cauză că acestea au fosfor şi magneziu, spune medicul, şi duc la producerea litiazei urinare.
O pisică sănătoasă cântăreşte 2,5- 4 kg

Mitzi preferă pernuţele cu brânză şi peşte

Medicul mai spune că stăpânii care îşi supraalimentează pisica o transformă într-o pisică obeză. Greutatea unei pisicuţe trebuie să fie de maximum 4 kg, dar medicul spune că a avut în cabinet pisici şi de 10 kg, obeze, care se îmbolnăvesc.
Cel mai important sfat este acela că nu trebuie să confundaţi semnele de afecţiune cu oferirea de hrană!