VIDEO FOTO 260 de colindători din toate zonele Gorjului au prezentat obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă. Copiii şi tineri au cântat în faţa unor scări goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

260 de colindători din diverse zone ale judeţului Gorj au venit astăzi în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu pentru a prezenta obiceiurile specifice localităţilor din care provin. Din păcate, păstrătorii obiceiurile au cântat şi au dansat la nişte trepte goale, pentru că doar câţiva dintre angajaţii şi reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului Judeţean au coborât din birouri ca să-i vadă.

12 grupuri formate din 260 de colindători din Tismana, Padeş, Baia de Fier, Bălceşti, Bărbăteşti, precum şi din alte localităţi au prezentat diverse obiceiuri şi colinde. Din păcate, doar câţiva reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean au ieşit din birouri ca să-i privească şi asculte, astfe, că grupurile de colindători au cântat la nişte trepte mai mult goale. Printre cei prezenţi a fost şi preşedinterle Consiliului Judeţean Goprj, IOn Călinoiu. „Sunt şi grupuri noi şi asta este o ştire îmbucurătoare, faptul că participă pentru prima dată grupuri de copii de la Teleşti şi de la Prigoria. Este cea de a 25-a ediţie a Alaiului Obiceiurilor de Iarnă şi asta demonstrează faptul că în Gorj, după 1990, tradiţiile care intraseră în conservare, din fericire, au devenit din nou un obicei al comunităţilor locale. În aceste zile, nu doar în Târgu-Jiu vor fi alaiuri ale obiceiurilor de iarnă, ci se vor organiza şi la Turceni, Motru, Rovinari, Novaci, deci, încet, încet, se intră într-un fel strategie de păstrare şi de valorificare a tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă”, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, care a organizat evenimentul. 

Capra şi piţărăii cu măşti, cele mai spectaculoase tradiţii

Grupul «Narcisele din Curtişoara a cântat mai multe colinde cunoscute. „Am venit împreună 17 copii din Curtişoara şi Iezureni, care fac parte din grupul «Narcisele», să cântăm colinde. Timp de două săptămâni ne pregătim pentru acest eveniment. Costumele sunt specifice zonei noastre şi sunt cusute în două culori“, a spus Ana Bejinaru, instructor la Şcoala Populară de Artă. La manifestarea din centrul municipiului Târgu Jiu au ajuns şi 18 colindători din Baia de Fier, de la Ansamblul «Liviu Dafinescu». „O să cântăm mai multe colinde şi o să prezentăm obiceiul caprei“, a spus Mirela Drăgănescu, director al Căminului Cultural. 

Obiceiul «Piţărăilor cu măşti» a fost prezentat de către Ansamblul Roua de la Cloşani, condus de către Carmen Mischie. «Moşii» şi «babele», aşa cum sunt sunt denumite personajele principale, au dansat în Piaţa Prefecturii. 

De fiecare dată avem bucuria de a ne întâlni aici, în faţa Prefecturii, cu tot ceea ce are mai frumos Gorjul, iar programul alaiului de sfârşit de an este pentru noi acest vârf de lance al păstrării şi promovării obiceiurilor şi tradiţiilor. Tot ce se întâmplă aici, se întâmplă cu secţiile Şcolii Populare de Artă, la nivelul fiecărei localităţi. Asta vrem să scoatem în evidenţă de fiecare dată, că în judeţul nostru, de la cei mai mici şi până la cei mai învârstă, se preocupă de păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre locale”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite