Veteran de război în vârstă de 104 ani, premiat de Consiliul Judeţean Gorj. Alexandru Ţundrea a stat patru ani în lagărul rusesc
0Medicul Grigore Lupescu şi veteranul de război Grigore Lupescu, avansat la gradul de general, au fost distinşi, astăzi, cu „Diplomă de excelenţă“ de către Consiliul Judeţean Gorj.
Doctorul Grigore Lupescu şi veteranul de război Grigore Lupescu au fost prezenţi, astăzi, la şedinţa de Consiliu Judeţean, în cadrul căreia le-au fost decernate „Diplomele de excelenţă“. Medicul Grigore Lupescu este recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei. Acesta este membru al Academiei de Ştiinţe din New York, al Societăţii Mediteraneene de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară, membru al Uniunii Medicale Balcanice şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Medicul a fost decorat şi premiat cu distincţii naţionale şi internaţionale: Omul Anului în Ştiinţă pentru 2009, Internaţional Hipocrate pentru Realizări Medicale, Premiul Internaţional al păcii 2008, Premiul de Excelenţă în Ştiinţă Sir ISAAC NEWTON, Premiul Marie Curie, Magna cum Laude.

„Referitor la activitatea de cercetare ştiinţifică, desfăşurată până în prezent, menţionez una din realizările sale cele mai semnificative şi anume: a obţinut brevetul de inventator, pe baza căruia a fost realizat medicamentul NITROVITAL, inclus în nomenclatorul medicamentelor româneşti compensate. Pe linie literară a cultivat mai ales epigrama, publicând la: Papagalul, Urzica, Ramuri, Tribuna, Gorjeanul etc. A fost laureat al mai multor concursuri naţionale de epigrame, publicând mai multe cărţi şi a publicat cărţile. A primit «Diploma de membru de Onoare al Uniunii Epigramiştilor din România» şi «Diploma de merit pentru aportul excepţional la promovarea epigramei româneşti». Este membru fondator al «Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România», a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Medicul Lupescu a spus că un mare merit în formarea sa şi în performanţele obţinute îl are familia:
„Meritele nu mi se datorează exclusiv mie, ci unui colectiv mutl la larg, atât profesional cât şi pe plan famililal, începând cu părinţii mei care au reprezentant cel mai înalt model de comportament moral şi civic, ca şi ceilalţi membrii ai familiei mele. Ajuns la această vârstă remarc cu oarecare tristeţe că eu nu am reuşit să-i ajut pe copiii mei, în mădura în care m-au ajutat părinţii mei pe mine. Au fost împrejurărăi în care copiii mei m-au ajutat mai mult decât i-am ajutat eu pe ei“.
Premiat la vârsta de 104 ani
Alexandru Ţundrea va împlini vârsta de 105 ani. Acesta s-a născut pe data de 6 decembrie 1910, în Comuna Teleşti. A absolvit Şcoala Normală din Târgu-Jiu, devenind învăţător, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi Facultăţii de Filozofie din Cluj.

În anul 1938 a fost concentrat şi un an mai târziu mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş, ctg. 1937, având gradul de locotenent în rezervă. A participat la acţiunile de apărare organizate preventiv în Ardeal. La 11 martie 1941 a fost mobilizat din nou şi a plecat cu Regimentul 96 Infanterie pe frontul de est, ajungând până în Crimeea. Pentru faptele sale de vitejie, la data de 12 martie 1943 a fost decorat cu Ordinul ”Coroana României” în spade în gradul de CAVALER cu panglica de VIRTUTEA MILITARĂ. În primăvara anului 1943, Ţundrea a ajuns cu frontul în Caucaz şi a participat la mai multe bătălii. Atunci când se ordonă retragerea, în zona Sinferopol, convoiul este atacat de ruşi şi Alexandru Ţundrea este luat prizonier şi închis în lagăr. Nu a avut posibilitatea să ia legătura cu cei de acasă şi timp de doi ani de zile a fost considerat mort de cei de acasă, până când un consătean a fost eliberat şi i-a spus familiei că este în viaţă. A fost eliberat din lagăr după patru ani. Ajuns acasă, şi-a continuat cariera de dascăl la Peşteana şi, apoi, de profesor de matematică şi franceză în satul natal, în Teleşti. S-a căsătorit în anul 1950 şi este pensionat din anul 1972.