Rezultate vot alegeri locale 2024. Una dintre cele cele mai mari prezențe la urne din țară a fost înregistrată în județul Gorj
058,83% dintre gorjenii cu drept de vot s-au prezentat la urne la alegerile locale și europarlamentare. Dintre cei 288.264 de persoane pe listele permanente au votat 169.605.
Polițiștii au anunțat că s-au înregistrat o serie de incidente electorale, astfel că s-au constituit mai multe dosare penale.
Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Motru au fost sesizați prin apelul 112 de un bărbat din comuna Slivilești, candidat la primărie, cu privire la faptul că, la Secția de votare nr. 303, cu sediul în localul Școlii Primare clasele I-IV Strîmtu, se distribuie mai multe buletine de vot, iar o parte din acestea au aplicată ștampila de vot.
„Din verificările efectuate de echipa de cercetare a incidentelor electorale, s-a stabilit faptul că unei localnice i-au fost înmânate, pentru a vota, două buletine de vot pentru funcția de primar al comunei Slivilești, unul dintre acestea având aplicată ștampila ,,votat” în căsuța aferentă unui candidat. Buletinele de vot i-au fost înmânate de un membru al comisiei de votare, iar după ce a sesizat acest aspect, alegătoarea a refuzat să introducă buletinul deja ștampilat în urnă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de fraudă la vot“, au transmis polițiștii.
Candidat bătut de un contracandidat pe un drum din comuna Turburea
O femeie din comuna Turburea, candidată la Primăria Turburea, a sesizat poliția cu privire la faptul că un alt localnic, candidat la Consiliul Local, a fost agresat fizic de un candidat pe lista altui partid la Consiliul Local, pe fondul unor discuții contradictorii privind alegerile electorale, în timp ce se afla pe drumul public din localitate. „Victima nu prezenta leziuni vizibile și nu a solicitat o ambulanță în vederea acordării de îngrijiri medicale. În cauză a fost întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe“, potrivit Poliției Gorj.
Vot exprimat de un cetățean moldovean
În comuna Bălănești, din județul Gorj, un alegător neînscris pe listele electorale a putut să voteze. „La fata locului s-a deplasat echipa operativă care a identificat președintele secției de votare nr. 136 și operatorul tabletei de validare, care au permis exercitarea dreptului de vot de către o persoană cu cetățenie moldovenească care a votat prezentând un permis de ședere temporară, pe listă electorală suplimentară. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru efectuarea de cercetări a infracțiunii de fraudă la vot și complicitate la comiterea infracțiunii de fraudă la vot“, se arată într-un comunicat al Poliției Gorj.
A votat în locul bunicii
Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Telești, sat Buduhala, este acuzat că a solicitat, în fals, urna mobilă la domiciliul bunicii sale, în vârstă de 89 de ani, din aceeași localitate, în numele și fără acordul acesteia și a votat în locul ei.
Polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
A vrut să voteze de două ori
Polițiștii din Motru a fost sesizați prin cu privire la ,,votarea multiplă la secții de votare diferite“. Oamenii legii au stabilit că bărbatul și-ar fi exercitat dreptul la vot pe principiul apartenenței în lista electorală permanentă, după criteriul locului de domiciliu, iar ulterior, s-a prezentat la Secția nr. 288 Larga, din comuna Samarinești, unde a încercat să voteze din nou, întrucât avea reședința stabilită pe raza acestei comune.
Persoanei în cauză nu i s-a mai permis să mai voteze încă odată, cu toate că acesta și-a manifestat intenția expresă de a vota.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la infracțiunea de vot multiplu.
Municipiului Motru, s-a stabilit că, pentru procesul de votare, buletinele de vot pentru alegerea primarului, au fost distribuite comisiilor de votare în pachete sigilate, sub forma a câte două buletine de vot, acestea fiind introduse unul în altul, iar în momentul înmânării către alegători, din eroare, în loc de un buletin de vot au fost înmânate două buletine de vot, fiind marcat cu ștampila de control decât buletinul exterior.
Până la momentul constatării incidentului de către comisia biroului electoral al secției de votare nr. 60, au fost introduse în urnă un număr de astfel de 7 perechi de buletine de vot, fără a se cunoaște la momentul de față dacă a fost aplicată ștampila cu mențiunea ,,Votat’’ pe ambele buletine din pereche sau doar pe unul.
Din discuțiile purtate de B.E.C.L. la nivelul B.E.J. Gorj, s-a stabilit că, la încheierea procesului de votare, odată cu deschiderea urnei de vot, cele 7 buletine de vot ce nu poartă ștampila de control a comisiei să fie anulate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
Alegătorii au primit câte două buletine de vot
În municipiul Motru, procesul de votare a fost oprit timp de 10 minute, după ce buletinele de vot pentru alegerea primarului au fost distribuite comisiilor de votare în pachete sigilate, sub forma a câte două buletine de vot, acestea fiind introduse unul în altul, iar în momentul înmânării către alegători, din eroare, în loc de un buletin de vot au fost înmânate două buletine de vot, fiind marcat cu ștampila de control decât buletinul exterior.
„Până la momentul constatării incidentului de către comisia biroului electoral al secției de votare nr. 60, au fost introduse în urnă un număr de astfel de 7 perechi de buletine de vot, fără a se cunoaște la momentul de față dacă a fost aplicată ștampila cu mențiunea ,,Votat’’ pe ambele buletine din pereche sau doar pe unul.
Din discuțiile purtate de B.E.C.L. la nivelul B.E.J. Gorj, s-a stabilit că, la încheierea procesului de votare, odată cu deschiderea urnei de vot, cele 7 buletine de vot ce nu poartă ștampila de control a comisiei să fie anulate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot“, au stabilit polițiștii.