Povestea „Drumului lui Mihai Viteazu” şi a „Poienii lui Mihai”, locul unde calul domnitorului a murit inexplicabil, prevestind sfârşitul voievodului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Mihai Viteazul
Domnitorul Mihai Viteazul

Drumul judeţean Sîmbotin - Pasul Vîlcan - oraşul Vulcan, care leagă judeţele Gorj şi Hunedoara şi reprezintă, de asemenea, o legătură între Ardeal şi Oltenia, este cunoscut şi ca «Drumul lui Mihai Viteazu».

Drumul mai puţin cunoscut care leagă Ardealul de Oltenia are o valoare istorică şi turistică deosebită. Această rută este cunoscută din timpul romanilor, iar peisajele sunt deosebite. Pe acest drum ar fi trecut, în anul 1600, marele voievod Mihai Viteazu, care a mers la împăratul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijin. 

„În toamna anului 1600, Mihai Viteazul era într-o situaţie fără ieşire după ce în acelaşi an fusese voievodul tuturor românilor. După ce pierduse Transilvania şi Moldova, dar şi o parte a Ţării Româneşti, voievodul era la limita rezistenţei. Retras în Oltenia şi părăsit chiar de Buzeşti, Mihai va decide să ceară ajutorul împăratului habsburgic. Aşa că în toamna anului 1600 el trece în Ardeal prin zona Schela-Sâmbotin, singura practicabilă la vremea aceea. Însoţit de puţini colaboratori, Mihai coboară spre Petroşani, iar de aici în Ţara Haţegului, ferindu-se a fi reperat de gărzile generalului Basta, stăpân peste toată Transilvania la vremea aceea“, spune istoricul Cornel Şomâcu într-un articol din publicaţia Vertical.

Legenda «Poienii lui Mihai»

Mihai Viteazu a făcut un popas în drumul său către Viena, la curtea împăratului, într-o poiană, care acum este denumită «Poiana lui Mihai». Aici, calul domnitorului avea să moară, un semn care avea să-i prevestească sfârşitul. 

„Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că  animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Acolo, calul marelui voievod a murit pe loc, dar Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932“, mai menţionează Cornel Şomâcu.

Mihai Viteazu a reuşit să ajungă la Viena, la curtea imperială, şi a obţinut spijinul lui Rudolf al II-lea, însă urma să fie asasinat la puţin timp. „Prin Deva, Beiuş, Oradea, Debreţin, Tokay, Caşovia şi Bratislava, ajunge la Viena (12 ianuarie 1601), iar de aici la Praga, unde se afla Rudolf al II-lea. De-a lungul mai multor întâlniri şi urmare unor rapoarte exacte privind situaţia reală a noii configuraţii politico-strategice din regiunea carpato-dunăreană, Mihai reuşeşte să lămurească administraţia imperială şi pe însuşi împăratul, încredinţându-i-se misiunea restabilirii situaţiei în Transilvania. Aici nemeşii îl izgoniseră pe Basta, readucând pe tronul Principatului, pentru a treia oară, pe Sigismund Bathory. Se cunosc evenimentele, revenirea spectaculoasă a lui Mihai Viteazul va fi curmată mişeleşte din ordinul generalului Basta. Gorjenii, cu Buzeştii revenind în tabăra domnitorului, îl vor aştepta în zadar“, mai arată istoricul Cornel Şomâcu. 

Când a fost ridicat monumentul de la Schela

Societatea Culturală CULTUL EROILOR din Bucureşti a hotărât, în primăvara anului 1932, ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului, spre Ardeal. Locul a purtat din vechime numele de POAIANA LUI MIHAI. Monumentul a ajuns în gara Târgu-Jiu în vara anului 1932, iar pe la începutul lunii septembrie a aceluiaşi an a fost amplasat în Poaiana lui Mihai, de lângă drumnul ce leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei.

„Meritul ridicării monumentului l-a avut  locotenentul dr. C. Lupulescu, fiu al comunei Sâmbotin, împreună cu fratele său, studentul Ion Lupulescu. Instalat în septembrie 1932, monumentul era înalt de 6-7 metri şi avea în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Inaugurarea s-a făcut pe 25 septembrie, de faţă cu multe autorităţi gorjene şi în prezenţa unui numeros public, foarte mulţi participanţi fiind din Târgu-Jiu.

image

A prezentat onorul o  companie din Regimentul 18, o  baterie din Regimentul 7 Artilerie Grea, participând cu însufleţire muzica Regimentului 18 Gorj. Serviciul divin a fost oficiat de preotul Gr. Prejbeanu, protoiereul judeţului la vremea aceea“, mai spune Corle Şomâcu.

Monumentul a fost furat 

Vulturul din bronz din Poiana lui Mihai, monument istoric amplasat în anul 1932, a fost furat. Monumentul cântărea aproximativ 50 de kilograme şi era realizat din bronz. Dispariţia vulturului a fost sesizată de un angajat al Primăriei comunei Schela.

Drumul este deosebit de spectaculos, iar peisajele sunt de poveste. Autorităţile din Hunedoara au asfaltat o parte din drum, care poate deveni de mare interes pentru turişti. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite