Poarta Sărutului, afectată de aşa-zisele restaurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de restaurare nu au fost realizate în mod corespunzător
Lucrările de restaurare nu au fost realizate în mod corespunzător

Spălarea cu apă sub presiune şi biocidarea Porţii Sărutului au dăunat Porţii Sărutului. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia intrenaţională Brâncuşi.

Comisia de experţi internaţionali desemnată să analizeze situaţia Porţii Sărutului, condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, şi-a prezentat, astăzi, rezultatele. Boroianu a afirmat că modul în care s-a intervenit asupra monumentului brâncuşian, cu apă sub presiune, a fost total greşit: „Intervenţia din vară era cunoscută la nivelul Comisiei monumentelor istorice. Raportul întocmit de Siminic arăta că va fi o intervenţie blândă, cu apă călduţă. Eu asta ştiam că s-a făcut. Analizarea întregii documentaţii a scos în vedere că punerea în practică s-a făcut în mod greşit, deşi raportul era bun. Nu a produs mari pagube, dar a făcut două lucruri. Nu numai jetul de apă, ci şi soluiţile cu care s-a încercat să se biocideze şi să se ajute la îndepărtarea umidităţii nu au fost soluţiile cele mai bune, astfel că piatra s-a albit, nu s-a îngălbenit“.

Protocolul cu Centrul Bâncuşi, suspendat

Radu Boroianu a precizat că protocolul încheiat cu Centrul Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi va fi suspendat: „Raportul final al comisiei va prevedea câteva lucruri precise şi va intra în vigoare de acum. Există un protocol între Comisia Monumentelor Istorice şi Centrul de artă Constantin Brâncuşi, care oferă acestuia îngrijire şi monitorizarea operei. Acest protocol se suspendă până la finalul analizelor privitoare la monumente. Obligaţia monitorizării revnine Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a Institutului Naţional al Patrimoniului “.

Travertinul va fi analizat în laborator

Analizele includ şi efectuarea unui studiu de laborator pe câteva bucăţi de travertin, care nu au mai intrat în componenţa monumentelor. „La finalul acestei probe trebuie să ştim exact care sunt subsanteţele cu care putem să curăţăm , să intervenim şi cu care putem să aducem remedierile necesare. Se va încheia, ulterior, un nou protocol cu centrul Brâncuşi, dar sub forma unui decalog de o severitate totală. Nu se mai acceptă în nicio etapă decât echipe pluridisciplinare“. a declarat Radu Boroianu.

O nouă lege a monumentelor

Radu Boroianu a anunţat că va intra în vigoare o nouă lege a monumentelor: „Noi suntem gata cu noua formă a legii care se numeşte Codul Patrimoniului Cultural prin care introducem pentru prima oară, ca urmare a monumentelor importante de la Târgu Jiu, unicat în lume, această severitate de natură administrativă şi profesională. Nu vrem să mai introducem  nicio aproximaţie. Nu o să mai acceptăm ca oameni care nu au profesia necesară ca să facă lucrul acesta să-l facă în continuare pentru nimic în lume“.


 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite