Perspectivă: 2.000 de concedieri până la sfârşitul anului la o companie de stat din sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2.000 de locuri de muncă vor dispărea de la CEO până la finalul anului               Foto: Arhivă Adevărul
2.000 de locuri de muncă vor dispărea de la CEO până la finalul anului               Foto: Arhivă Adevărul

Aproximativ 2.000 de persoane din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, îşi vor pierde locurile de muncă până la finalul acestui an.

Concedierile sunt prevăzute în Planul de Restructurare şi Decarbonare al companiei, care a fost aprobat de către Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie. 

Acest Plan prevede acordarea unor ajutoare financiare în valoare de 2,7 miliarde de euro până în anul 2026, pentru a sprijini compania energetică să investească în înfiinţarea de parcuri fotovoltaice şi construcţia de grupuri pe gaze, mai puţin poluante decât cărbunele, dar şi să achiziţioneze certificatele de Dioxid de Carbon. 

Conform regulamentelor Uniunii Europene, societăţile poluatoare sunt obligate să cumpere certificate de CO2, iar banii obţinuţi sunt investiţi în reducerea poluării şi al consumului de energie electrică. 

Planul mai prevede şi reducerea personalului, de la aproape 11.000 de salariaţi câţi mai sunt în prezent, la 4.600 la sfârşitul anului 2026. 

În jur de 2.000 de locuri de muncă vor dispărea chiar din acest an.

„Avem un plan de restructurare aprobat în care, la final de an, Complexul Energetic Oltenia va avea cu aproximativ 1.900 de salariaţi mai puţin. Preşedintele Directoratului a spus-o foarte clar: până în anul 2026 va fi diminuat numărul de salariaşi cu 6.100 de persoane. Avem un plan şi trebuie să spunem oamenilor adevărul. Trebuie să discutăm cu sindicatele, pentru că pot să fie paşi să atenuăm impactul social negativ într-o zonă sau alta, ori o reorganizare şi redistribuire pentru a nu fi disponibilizări în primul semestru, ci în cel de-al doilea“, a spus Ion Ruşeţ, consilier în cadrul CEO.

Singura posibilitate de a evita concedierile

O speraţă pentru ca salariaţii companiei să evite disponibilizările o reprezintă o lege care a fost aprobată anul trecut, dar care mai are nevoie de o serie de modificări, pentru a putea să fie pusă în aplicare. Aceasta le-ar putea permite salariaţilor să se pensioneze la vârsta de 52 de ani, dacă au cel puţin 25 de ani lucraţi în condiţii speciale. 

„Sunt sceptic că nu vor fi disponibilizări şi că oameni or fi ieşi din sistem pe alte căi. Poate că nu vor fi disponibilizări şi poate domnul Pârvulescu are informaţii că va fi aplicabilă Legea 197, iar câteva mii de colegi ar putea să beneficieze de această lege şi nu va mai fi nevoie de disponibilizări pentru restrângere de activitate“, a mai adăugat Ion Ruşeţ.

Pachetul de compensaţii pentru cei care vor fi disponibilizaţi va fi stabilit în noul Contract Colectiv de muncă.

„În noul Contract Colectiv de Muncă pentru care am început negocieri vor fi prevăzute pachete de compensare în cazul unor compensări individuale sau colective. Se vor negocia cu sindicatele în funcţie de buget“, a mai precizat Ion Ruşeţ.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Halul în care arată toaleta unei grădiniţe dintr-o comună gorjeană. „Nişte pereţi din lemn cu o groapă“

Situaţie greu de crezut la un liceu din Târgu Jiu, unde doar patru elevi erau prezenţi la cursuri în toată şcoala

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite