Olimpica la Română care vrea să schimbe lumea în care trăieşte: „Sunt dezamăgită de stadiul în care a ajuns societatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miruna Cosma (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, a reuşit să obţină până acum rezultate de excepţie. A câştigat când era încă în clasa a XI-a, premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română şi s-a clasat tot pe locul al II-lea la Olimpiada Internaţională de Lectură. Este hotărâtă să participe şi anul acesta.

Miruna Cosma (18 ani), din Târgu Jiu, moşteneşte pasiunea pentru literatură de la mama sa, dascăl de Limba şi literatura română. Cu toate acestea, tânăra este mânată de un puternic spirit justiţiar şi vrea să urmeze o carieră în magistratură.

Are în palmares premiul al II-lea la Olimpiada de Limba şi Literatura Română şi locul al II-lea la Olimpiada Internaţională de lectură, ambele obţinute în clasa a XI-a, la începutul lui 2018. Miruna ne spune că ambele premii sunt importante pentru ea, dar că a simţit o satisfacţie mai mare la etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română:

„Olimpiada Internaţională de Lectură a fost o experienţă inedită pentru mine pentru că a fost pentru prima dată când am participat la o etapă internaţională. De asemenea, a însemnat foarte mult şi faptul că am obţinut premiul al II-lea, deşi era prima participare şi am avut emoţii, pentru că nu eram obişnuită cu structura subiectelor şi cu participanţi din alte ţări. Ambele premii sunt importante, dar, pentru mine, spiritual, mai preţios este cel obţinut la Olimpiada de Limbă şi Literatură Română, pentru că literatura a fost o pasiune de când eram mică“. 

AU PARTICIPAT ELEVI DIN CINCI ŢĂRI

La Olimpiada Internaţională de Lectură au participat elevi din cinci ţări: Cipru, Qatar, Ucraina, Republica Moldova şi România.

Subiectele au constat în conceperea a două eseuri. „A fost o singură probă scrisă, spre deosebire de etapa naţională, unde am avut două probe, dintre care una orală. Subiectele mi s-au părut accesibile şi destul de ofertante. Necesitau creativitate şi implicare, mai ales emoţională. Mi-au plăcut pentru că au reprezentat o formă de expresie şi mi-au oferit libertatea exprimării. Am avut de realizat două eseuri, fiecare de 30 de rânduri, şi a trebuit să ne încadrăm într-o limită de spaţiu şi să numerotăm rândurile. A doua parte de la subiectul al doilea a fost un eseu care mi-a plăcut foarte mult şi s-a referit la existenţa unei culturi a cafenelelor“, ne-a relatat Miruna. 

Imagine indisponibilă

Cu toate că este în ultimul an de liceu, cel mai dificil, pentru că urmează examenul de Bacalaureat şi admiterea la facultate, Miruna îşi doreşte să participe şi în acest an la Olimpiada de Limba şi Literatura Română: „Voi participa în continuare pentru că este ceea ce îmi place şi ceea ce îmi doresc. Până acum nu m-am pregătit foarte mult pentru olimpiadă, astfel încât să nu am timp să mă pregătesc pentru şcoală şi cred că nu va fi o problemă bacalaureatul care urmează“. Pasiunea pentru literatură nu i-a fost insuflată doar de familie, ci şi de dascălii de la şcoală.

„Cred că am avut influenţe din toate părţile, din vreme ce şi bunica mea lucrează în învăţământ şi ea a fost educatoarea mea, apoi doamna mea învăţătoare care mi-a insuflat dragostea pentru literatură şi m-a susţinut mereu, şi mama mea, bineînţeles, care m-a ajutat mereu şi a fost un sprijin constant şi permanent“,

ne mărturiseşte Miruna. 

Liceana a participat pentru prima dată la Olimpiada de Limba şi Literatura Română în clasa a V-a.  Atunci nu a reuşit să se califice în faza finală, dar a obţinut premiul I la faza naţională a Concursului „Ionel Teodoreanu“. Din clasa a VI-a, Miruna s-a calificat în fiecare an la etapa naţională a olimpiadei, iar premiile în anul 2018 au venit ca o răsplată a muncii şi experienţei dobândite. „Acesta a fost primul an în care am reuşit să obţin un premiu atât de important la olimpiada naţională şi probabil că a fost ca urmare a experienţei pe care am acumulat-o de-a lungul anilor“, spune Miruna.

SCRIITOAREA PREFERATĂ ESTE TOT DIN TÂRGU JIU 

Miruna recunoaşte că tinerii din generaţia ei citesc din ce în ce mai puţin şi preferă să îşi ia informaţiile de care au nevoie de pe internet. „Este o problemă reală şi suntem manipulaţi de ideea că putem găsi orice avem nevoie pe internet, doar că nu este deloc aşa. Pe lângă faptul că unele informaţii sunt complet greşite, ele sunt lipsite de autenticitate şi de realitatea de care avem nevoie pentru a ne dezvolta, mai ales, cultural.“

Olimpica ne spune că are nevoie de o anumită stare pentru a citi, iar scriitoarea ei preferată este o autoare născută în acelaşi oraş cu ea: „Nu citesc în fiecare zi şi nu citesc atât cât îmi doresc, pentru că timpul nu îmi permite. Nu ştiu dacă am o carte preferată sau un autor preferat. Unul dintre autorii preferaţi este Ana Maria Sandu, pentru că are un stil de a scrie pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Mi se pare că seamănă cu modul meu de percepere a lumii şi mă regăsesc în cărţile ei, pentru că personajele sunt foarte reale şi create după modelul oamenilor din zilele noastre şi că sunt metafore ale existenţei umane.“

Miruna nu îşi doreşte să aibă o carieră în învăţământ şi să continue, astfel, tradiţia familiei, pentru că, în opinia sa, sistemul de educaţie din ţara noastră are multe lacune: „Avem foarte multe materii care sunt predate prea repede şi nu suntem capabili să asimilăm informaţiile. Sunt convinsă că elevii de astăzi sunt foarte inteligenţi, dar nu cred că este o preocupare învăţatul în sine. Încă din clasele mici, creativitatea ne este limitată drastic şi devenim incapabili să ne exprimăm liberi şi să avem un eseu unitar.“

VREA SĂ DEVINĂ MAGISTRAT

Miruna îşi doreşte, în schimb o carieră în magistratură, pentru că nu este nepăsătoare la problemele din societatea românească, deoarece îşi doreşte să trăiască în ţară şi să aibă o viaţă mai bună: „Îmi doream de când eram mică să devin procuror sau judecător şi cred că asta îmi doresc şi acum, doar că acum au fost multe evenimente care s-au întâmplat, printre care şi rezultatele la olimpiada naţională, care îmi oferă admiterea la multe universităţi şi nu ştiu acum exact ce o să aleg. Este tulburător ce se întâmplă în ultimul timp în ţara noastră şi cred că acest lucru m-a determinat să urmez o carieră în drept pentru că am încredere că se poate schima această stare de lucruri şi că noi suntem schimbarea pe care România o aşteaptă şi că totul depinde de noi şi de alegerile noastre.“

Liceana este revoltată de lipsa de reacţie a celor din jurul său şi consideră că lucrurile se pot schimba, dacă oamenii vor fi mai implicaţi: „Sunt dezamăgită acum de stadiul în care a ajuns societatea, dar am cunoscut la această olimpiadă atâţia oameni minunaţi, despre care sunt sigură că sunt capabili să schimbe societatea şi să facă din lumea asta un loc mai bun. Sunt sigură se poate face acest lucru, doar că ne lipseşte determinarea. Cel mai mult mă nemulţumeşte nepăsarea unor oameni pe care-i văd în jurul meu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite