FOTO «Festivalul căpşunelor», cu producători nemulţumiţi de preţ
0
Localnicii din Polovragi care se ocupă de cultivarea căpşunelor şi-au prezentat, ieri, cele mai frumoase produse. «Festivalul căpşunelor» s-a aflat, ieri, la prima ediţie şi s-a desfăşurat în cadrul unei pensiuni din localitate.
Zeci de localnici care se ocupă de cultivarea căpşunelor au fost prezenţi, ieri, la sărbătoarea dedicată acestui fruct. Festivalul a cuprins o expoziţie cu vânzare a renumitelor soiuri de căpşuni de Polovragi, dar şi de miere de albine, fructe de pădure şi produse derivate: dulceţuri, siropuri şi compoturi.
Producătorii sunt nemulţumiţi, în principal, de preţul oferit de firmele care se ocupă de achiziţionarea angro a căpşunelor. Pentru un kilogram, producătorii primesc trei lei, iar, dacă vând micilor comercianţi sau celor care doresc să cumpere căpşune, preţul este de şase lei. „Această sărbătoarea ne ajută pentru vânzarea căpşunelor la un preţ bun, care să ne mulţumescă. Cel mai bine ar fi să avem contracte, pentru a fi siguri de vânzare. La particulari, astăzi vindem cu un preţ, iar apoi ne dau bani mai puţini. Producţia fost mulţumitoare, deşi au fost multe ploi“, a precizat un producător.
Localnicii din Polovragi spun că produsele sunt ecologice, iar clienţii vin din toată ţara: „Am venit de drag la această sărbătoare, pentru a arăta ceea ce muncim noi. La noi se tratează mai puţin, pentru că avem animale şi tratăm cu gunoi de grajd. Vin să cumpere de la noi şi din alte judeţe, cum ar fi: Galaţi, Buzău, Prahova“.
„Peste 80 la sută din populaţie se ocupă de cultivarea căpşunelor“
Alin Petrică, directorul Camerei Agricole, a precizat că, prin manifestări de acest gen, preţul de vânzare ar putea fi mai bun: „Încercăm să aducem în prim plan cultura căpşunelor, pentru că locuitorii se plâng că preţul care li se oferă este cam mic. Este şi o sărbătoarea mare astăzi, motiv pentru care sunt mulţi turişti veniţi în zonă“.
Ştefan Făsuescu, primar Polovragi, a precizat că majoritatea localşnicilor se ocupă de cultivarea căpşunelor: „Oamenii din Polovragi sunt gospodari şi se ocupă de creşterea animalelor, exploataţia forestieră şi cultivarea căpşunelor. Peste 80 la sută din populaţie se ocupă de cultivarea căpşunelor. Este foarte multă muncă, dar din asta îşi câştigă existenţa.








