FOTO Cum arată clădirea în care va funcţiona Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“. „A fost smuls totul şi a fost distrus şi rigipsul“
0
Clădirea monument istoric din zona centrală a municipiului Târgu Jiu în care ar fi trebuit să funcţioneze Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ arată într-un mod jalnic.
În urmă cu patru ani, a fost înfiinţat, prin Lege, la Târgu Jiu, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“. Sediul a fost stabilit în casa „Barbu Gănescu“, din Piaţa Prefecturii, monument istoric de categoria B, acolo unde a locuit Brâncuşi pe perioada în care a lucrat a ridicarea ansamblului monumental. De atunci şi până acum nu s-a întâmplat nimic. Clădirea monument istoric pare abandonată, iar, mai mult decât atât, unii pereţi de subsol, acolo unde era un beci, sunt sparţi, degrdaţi şi igrasia domneşte peste tot. Nici măcar o piesă de mobilier nu se află în clădire. Există doar un director numit în urmă cu aproximativ două săptămâni, Denisa Şuţă, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte PNL Gorj. Aceasta i-a invitat pe jurnalişti să vadă cum arată sediul aşa zisului muzeu: „Am vrut să vă arăt modul în care arată Casa Barbu Gănescu, care este sediul Muzeului Naţional «Constantin Brâncuşi» înfiinţat prin Legea 199/2015. Nu s-a reuşit ca această instituţie să devină funcţională. Am vrut să vă arăt cum am preluat această clădire. Este într-o stare avansată de degradare.

Ţin să precizez că în momentul în care s-au ridicat obiectele de inventar de către Consiliul Judeţean au ridicat inclusiv prizele. A fost smuls totul şi a fost distrus şi rigipsul“.
Muzeul ar putea fi deschis luna viitoare

Denisa Şuţă speră, totuşi, să deschidă muzeul în mai puţin de o lună: „Am contactat, deja, specialişti, să verifice instalaţia electrică şi de cum pot fi puse în funcţiune cele două centrale termice. M-am înhămat la un lucru dificil, dar sunt optimistă că voi reuşi să o fac funcională. Sper ca luna viitoare să facem funcţională o parte a muzeului. Nu putem discuta să expunem o operă în aceste condiţii, dar vom încerca să facem alte activităţi cu ceea ce înseamnă Constantin Brâncuşi, unele prevăzute de Legea de înfiinţare, cum ar fi prezentarea operelor într-un sistem de holograme şi vom încerca să facem ceva în acest sens“.

Denisa Şuţă şi-a prezentat şi salariul pe care îl primeşte, în sumă de 5.100 de lei.