Focuri pe morminte, obiceiul din Joia Mare în mai multe sate din Gorj. „Spiritele celor morţi se întorc spre a petrece sărbătorile pascale cu cei vii“
0Gorjenii din mai multe sate din judeţul Gorj au venit, ieri, de Joia Mare (sau, după zicerea populară „Joimari”), în cimitirele satelor şi au aprins focuri chiar pe morminte.
Potrivit tradiţiei, sătenii au făcut focuri pe morminte pentru pomenirea celor morţi şi pentru alungarea spiritelor rele.
„În Joia Mare se fac focuri pe morminte şi în gospodării, pentru pomenirea celor morţi şi pentru alungarea spiritelor rele. Ritualul se păstrează cu sfiinţenie în câteva sate din România, unul dintre acestea fiind şi satul Frânceşti din comuna Peştişani.
Se spune că, în noaptea de Joimari, când se deschid mormintele, cerul, uşile Iadului şi ale Raiului, spiritele celor morţi se întorc spre a petrece sărbătorile pascale cu cei vii. Morţii veniţi stau pe la vechile lor locuinţe până la Înălţare, când se fac pomeni pentru sufletele celor plecaţi, iar aceştia se întorc de unde au venit cu colacul şi cu oala pe care le-au căpătat.
Întrucât la Joia Mare, când sosesc morţii, nu este atât de cald se aprind focuri pentru fiecare mort, în curţile sau grădinile caselor, pe mormânt sau lângă mormânt, sau pentru toţi morţii laolaltă, în curtea bisericii sau la cimitir“, se arată pe pagina de Facebook „Discover Peştişani“.
Focurile au fost aprinse înainte de răsărit
Focurile au fost aprinse de către localnicii din Frânceşti înainte de răsăritul soarelui: «Focurile morţilor» încearcă să menţină un echilibru între lumea celor vii şi lumea celor morţi.
Focurile s-au făcut înainte de răsăritul soarelui. Apoi, sătenii din Frânceşti au mers la biserică şi au dat de pomană pentru sufletul celor adormiţi, obicei care s-a încheiat cu udarea mormintelor cu vin“, se mai arată în postarea de pe Facebook.
Vă recomandăm să citiţi şi
Meniu cu mâncăruri tradiţionale pentru pacienţii internaţi de Paşte în Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu