Cum se ţine corect Postul Paştelui, cel mai lung şi aspru în religia ortodoxă: „Chiar dacă mi-a făcut rău cineva, nu-l vorbesc de rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici                                                            FOTO Alin Ion
Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici                                                            FOTO Alin Ion

Postul Paştelui este cel mai lung şi restrictiv din calendarul ortodox. Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, a vorbit despre postul Paştelui şi despre originea conceptului. Înfrânarea şi canalizarea către o gândire pozitivă sunt elementele de bază ale postului.

Postul a început chiar de la Adam şi Eva, în Rai: „Dacă tu ai voinţă, vei trece peste tentaţii. Apare tentaţia, apoi vorbirea interioară, dialoghezi cu ceea ce spune mintea şi poţi refuza tentaţia. Conştiinţa este dialogul nostru cu Dumnezeu. Primul post-interdicţie este cea din rai, când Dumnezeu i-a zis lui Adam să nu mănânce din Pomul Cunoaşterii. Diavolul i-a zis Evei că nu va muri dacă mănâncă din măr, ea s-a îndoit de cuvântul lui Dumnezeu, apoi a fost curioasă dacă va fi ca Dumnezeu, că aşa îi spusese Diavolul şarpe. După ce a muşcat din măr, lui Adam şi Evei li s-au deschis ochii carnali. Omul trebuie să fie atent la orice gest, la orice cuvânt, pentru că totul este «cântărit» în viaţa noastră. Poate Dumnezeu avea alt plan cu creaţia sa... Aceasta este prima interdicţie, postul. După aceea, omul este înclinat să facă rău, încă de după căderea din Rai”, spune stareţul Ioachim Pârvulescu. 

Rolul educaţiei 

Educaţia are un rol important atât în perioada postului Paştelui, dar şi pentru o existenţă în concordanţă cu valorile creştine. Stareţul Mănăstirii Lainici ne spune că încă de la o vârstă fragedă un copil trebuie învăţat să se lupte cu tentaţiile: „Educaţia este foarte importantă, iar copilul trebuie învăţat să se lupte cu tenataţiile, să aleagă între bine şi rău. Nu este dificl să ţii post, importantă este educaţia, mai adugă călugărul“.  

„Fiecare cuvânt este important înaintea lui Dumnezeu “

În perioada postului trebuie să ne ferim de tot ce este negativ. „Când vorbim de post, spunem că trebuie să ne ferim de tot ceea ce provoacă rău. Trebuie să ne înfrânăm de la ce este negativ. Chiar dacă mi-a făcut rău cineva, nu îl vorbesc de rău. Aici vine rolul conştiinţei: îmi impun să fiu bun. Dacă te rogi la Dumnezeu, te împărtăşeşti cu energia cuvântului sfânt, iar dacă înjuri sau vorbeşti fel de fel de vorbe inutile, vorbe nelalocul lor, te împărtăşeşti de energia lor negativă! Noi trebuie să fim atenţi, pentru că fiecare cuvânt este important înaintea Lui Dumnezeu şi vom da seama pentru el”, ne spune stareţul Ioachim Pârvulescu. 

„Antidotul pentru cancer este postul“

Postul Paştelui are şapte săptămâni şi 49 de zile. Stareţul Mănăstirii Lainici spune că postul are o importanţă deosebită în privinţa sănătăţii, fiind o detoxifiere a organismului. Mai mult decât atât, postul are un efect benefic în combatarea cancerului.

Mănăstirea Lainici
„Am fost la Ierusalim, acolo lumea gândeşte altfel. Ei consumă foarte puţină carne. Au o diversitate foarte mare de feluri de mâncare. Foarte multe boli apar din cauza mâncării, mâncăm nesănătos. Când eram la ţară copil, părinţii tăiau o găină la trei săptămâni! Altfel se trăia! Antidotul pentru cancer este postul. Să nu consumi nimic animalic, vei vedea cum te cureţi, te purifici. Sufletul are ca hrană postul. Te chinui cu trupul şi te hrăneşti cu sufletul. Săptămâna Patimilor este cea mai specială. Omul care ţine post se va simţi bine. Se face o detoxifiere de o lună şi jumătate. Biserica a ştiut de ce a făcut această recomandare. Este foarte mare lucru în ziua de astăzi să nu te sminteşti. Cuvântul construieşte sau omoară, distruge”, a afirmat streţul Ioachim.

Când se ţine postul negru 

Postul negru se ţine în prima săptămână şi în ultima de la începutul perioadei de restricţie: „Pentru noi, aceste săptămâni sunt sfinte, iar postul şi rugăciunea sunt modul în care ne pregătim pentru Învierea Domnului. În prima săptămână a postului, dar şi în ultima, orinduiala noastră impune câteva reguli speciale. Până seara la ora 5.00 se ţine post negru. În aceste două săptămini, nici măcar uleiul nu este permis pentru gătirea alimentelor“, ne explică stareţul Mănăstirii Lainici.

„Trebuie să dăm iertare, nu trebuie să fim mereu în conflict“

Cuvântul are un rol esenţial şi trebuie să aibă, în primul rând, un rol constructiv. „Să nu vorbeşti negativ. Dacă poţi să construieşti prin cuvânt, vorbeşte, dacă nu, taci! Uneori este nevoie de izolare, de comunicare cu Dumnezeu, stai singur şi meditezi şi te rogi. Faceţi acest exerciţiu! Veţi vedea ce bine este!”, a adăugat arhimandritul Ioachim Pârvulescu. Acesta îi îndeamnă pe toţi oamenii la iertare: „Uitaţi-vă la câte procese există, dacă ţi-a greşit, iartă-l! Cere iertare! Trebuie să dăm iertare, nu trebuie să fim mereu în conflict“. 

„Viaţa duhovnicească începe din pântecele mamei“

Plăcerile trupeşti sunt interzise în perioada postului. Stareţul Ioacvhim consideră că momentul conceperii este foarte important şi este debutul vieţii duhovniceşti: „Genetica umană este o mare taină. Când se concepe omul în zi de post sau la beţie sunt aspecte care îl pot influenţa pe copil. Toată lumea este tentată, dar trebuie să ştim să ne disciplinăm şi trebuie să-şi canalizeze energie spre harul duhului sfânt. Dacă ştii că e post şi nu e voie, atunci trebuie să ne frânăm, pentru că este spre binele nostru. Dacă respecţaceste princicpii morale şi sufleteşti, atunci va fi bine pentru viaţa noastră. Viaţa duhovnicească a omului nu începe cu educaţia de la 5-6 ani, ci începe din pântecele mamei, cu concepţia omului. Momentul acela este foarte important şi repercursiunile pot fi pe măsură. Disciplinarea trupească şi duhovnicească sunt pe măsură“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite