Cum a fost înfiinţată Mănăstirea Locurele din munţii Gorjului. Ce rol au avut porcii în alegerea locului
0Mănăstirea Locurele se află în Defileul Jiului, pe teritoriul judeţului Gorj, la doar câţiva kilometri de Mănăstirea Lainici. La acest lăcaş de cult se poate ajunge doar pe un drum forestier.
Mănăstirea Locurele a fost până de curând schit al Mănăstirii Lainici. Se află într-o poiană largă din mijlocul pădurii, la altitudinea de 780 de metri. A fost înfiinţată de doi preoţi din Târgu Jiu, care au luat hotărârea de a se călugări după ce soţiile lor au decedat.
„Constantin Cartianu şi Costache Lupu Stolojan au fost doi preoţi de mir din Târgu Jiu. Între anii 1850-1852 au luat decizia, după dispariţia prematură a propriilor soţii, de a ridica un schit de lemn în poiana Locurele-Gorj, precum şi de a se călugări. În a doua parte a aceluiaşi deceniu au hotărât să-l reclădească din cărămidă, iar în anul 1860 l-au şi sfinţit, însă în noua lor calitate, cea de monahi.
După intrarea în călugărie, Lupu Stolojan s-a numit Luca, iar Constantin Cartianu, Cleopa. Cei doi şi-au luat numele acelor binecunoscuţii apostoli din vechime care, în călătoria lor spre Emaus, au avut privilegiul să-l zărească printre primii pe Mântuitorul Iisus Hristos, chiar după Înviere“, prezintă istoricul gorjean Gabriel Sarcină.
Cum a fost ales locul pentru ridicarea lăcaşului
Au ajuns să ridice mica biserică în poiana din mijlocul pădurii pentru că ştiau acel loc. Cei doi aveau turme de porci şi mergeau cu animalele în în aceste locuri.
„Cum s-a ajuns la alegerea acestui loc. Povestea reală, redată de unul dintre nepoţii monahului Cleopa (diaconul Constantin Dănău), ne destăinuie că cei doi preoţi aveau familii numeroase, iar pentru a-şi suplini veniturile creşteau râmători. Ca urmare, vară şi toamnă, mergeau cu turmele de porci prin Runcul Porcenilor, pe Muntele Sliva şi Gropul, taman până la hotarul Lainicilor”, povesteşte istoricul Gabriel Sarcină.
„Bineînţeles că rămâneau aici şi în zilele de duminică sau alte sărbători. Ori în astfel de condiţii nu mai puteau participa la cuvenita rânduială de la bisericile în care oficiau liturghia. Ca urmare, s-au decis ad-hoc să achiziţioneze 6-8 pogoane de pământ în poiana de la Locurele unde să ridice un schit care să asigure cele trebuincioase unui serviciu religios“, a mai relatat istoricul.
Schitul Locurele a fost părăsit în timpul Primului Război Mondial şi a fost refăcut în anul 1957 de Calinic Caravan, stareţ al Mănăstirii Lainici.