Constructor de drum presat să facă scări pentru reptile şi treceri pentru animale în parapeţi în Defileul Jiului: „Păi, căprioara are paraşută să ajungă la Jiu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pod verde pentru animale, model care va fi implementat şi în România FOTO EnvironmentalBlog.org
Pod verde pentru animale, model care va fi implementat şi în România FOTO EnvironmentalBlog.org

Constructorul care modernizează Drumul Naţional 66, care traversează Defileul Jiului, trebuie să realizeze trepte şi scări speciale pentru animalele sălbatice şi reptile. În caz contrar, conducerea Parcului Naţional „Defileul Jiului“ nu va semna recepţia lucrărilor.

Reprezentanţii Parcului Naţional susţin că animalele au nevoie de anumite treceri care să le faciliteze accesul la râul Jiu. Astfel, aceştia solicită constructorului să realizeze anumite treceri dintr-un material prietenos cu natura pentru ca animalele să poată ajunge la râu.

„Animalele traversează pe aceste treceri Drumul Naţional 66 spre apă. Se constatată că trecerea este făcută de animale, şi nu de oameni. Îşi fac singure drum, care interacţionează cu drumul naţional. Este bine să se creeze condiţii pentru evitarea de accidente şi pentru siguranţa traficului. Trebuie asigurate condiţii pentru trecerea animnalelor, pentru că sunt o valoarea în Parcul Naţional Defileul Jiulu şi desemnează biodiversitatea în Defileul Jiului“, a precizat Marin Şerban, director la Parcul Naţional Defileul Jiului. Acesta a adăugat că soluţiile pe care le invocă sunt menţionate chiar în proiectul tehnic asumat de către constructor:

„Noi monitorizăm partea de biodiversitate asumată prin proiectul tehnic. Verificăm dacă în punctele unde şi-au asumat că există tendinţe de interacţiune cu natura să respecte proiectul tehnic, să creeze căile de conectivitate. Este o muncă de colaborare, de căutare de soluţii. Proiectul tehnic prevede conectivitatea la animalele mari, la mamifere, de traversare a drumului naţional, şi, totdată, scări de peşti sau scări de ajutor pentru reptile acolo unde sunt intersecţiile cu pâraiele. Sunt obligatorii de făcut pentru că sunt asumate prin proiect. Se caută soluţii cât mai facile de a veni cu nişte modele. Din păcate, nu există normele de proiectare în România pentru aşa ceva. Probabil că se vor găsi proiecte în premieră. Dacă nu vor fi făcute, recepţia nu va fi încheiată“. 

Spaţii între parapete

Defileul Jiului


Felicia Sucea, biolog în cadrul Parcului Naţional Defileul Jiului, susţine că trebuie lăsat un spaţiu între parapetele de pe marginea drumului, pentru care animalele să treacă spre râul Jiu: „Animalele mari, porci mistreţi, cerbi, căprior, traversează drumul pentru a ajunge la sursa de apă de la Jiu. Specialiştii au recomandat că în zonele unde trebuie montate să existe o distanţă, de 80-100 de centimetri, ca să permită trecerea printre cei doi parapeţi. Este necesar pentru a se asigura conectivitatea între cele două zone ale Parcului Naţional. În verile secetoase, Jiul este singura sursă de apă şi Jiul este o portiţă de trecere spre celălalt versant. Parapetele reprezintă un obstacol în calea animalelor“.  

„Căprioara are paraşută să ajungă la Jiu?“

Defileul Jiului

Ion Tudor, directorul Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu, a precizat că cerinţele organizaţiilor de mediu sunt fabulaţii şi susţine că aceste cerinţe nu erau menţionate în proiect: „Parapetul montat împiedică dezvoltarea faunei, că nu poate să vină căprioara din vârful muntelui şi să bea apa din Jiu. Parapertul este montat acolo unde este o diferenţă de 7-8 metri între drum şi Jiu. Păi, căprioara are paraşută să ajungă la Jiu? Sunt zone unde există trecători şi panta este mult mai lină spre Jiu. Să ne lase cei din ONG-uri să ne facem treaba. Eu am luat-o ca pe o glumă când au spus să facem trepte pentru căprioare şi un plan înclinat pentru vipere. Păi vipera merge pe o cărare făcută de om. Ea se deplasează în locuri cât mai sălbatice. Nu vom da parapeţii la o parte. Nu modificăm proiectul pentru că ar înseamna să fim duşi de acasă. Nu erau aceste cerinţe în proiect“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite