Cine sunt „detectoriştii“ şi cum reuşesc să îmbogăţească Tezaurul României. Vestigiile descoperite de pasionaţii de istorie, expuse la Muzeul Judeţean Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va fi deschisă timp de o lună
Expoziţia va fi deschisă timp de o lună

O expoziţie inedită a fost deschisă miercuri, 30 decembrie, la Muzeul Judeţean de Istorie. Expoziţia „Detectoare şi metale“ reuneşte toate piesele descoperite de către posesorii de detectoare de metale din judeţul Gorj, care au fost predate muzeului în cursul acestui an.

„Detectoriştii“ sunt posesorii de detectoare de metale care sunt pasionaţi de istorie şi natură. Aceştia caută vestigii istorice în locurile în care nu sunt declarate situri arheologice. Aceştia sunt obligaţi să respecte anumite reguli stricte: să predea muzeelor obiectelor găsite, să nu cerceteze zona siturilor arheologice, să îşi înregistreze detectoarele la poliţie. în Gorj sunt aproximativ 70 de persoane înregistrate cu detectoare de metale, dar numai opt au predat obiecte Muzeului Judeţean. Din păcarte, există persoane care s-au dotat cu detectoare de metale pentru a căuta mari comori şi care caută să se îmbogăţească din vânzarea obiectelor găsite, iar alţii nu ţin cont de lege şi fac săpături în zona unor situri deosebit de importante.

Piese din categoria Tezaur, descoperite cu detectorul de metale

Pumnalele geto-dacice de tip „sica“ sunt cele valoroase exponate, fiind incluse la categoria „Tezaur“. „Sunt expuse câteva sute de piese. Expoziţia va fi deschisă timp de o lună şi îi aşteptăm pe vizitatori să observe obiectele descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale. Cele mai valoroase piese sunt cele două cuţite de luptă geto-dacice, de tip sica, găsite în Dealul Bălăneştilor, care au dus, ulterior, la efectuarea de cercetări arheologice preliminare. A fost obţinută autorizaţie de cercetare arheologică preliminară de la Ministerul Culturii pentru a efectua cercetări în locul în care au fost găsite. Astfel, această descoperire întâmplătoare făcută de către doi posesori de detectoare a fost pusă în valoare. S-a confirmat faptul că este o necropolă geto-dacică de secolele II-I î. Chr., care este suprapusă de o aşezare medievală. Cercetările în zona respectivă vor continua în anii viitori. De asemenea au mai fost descoperite piese de epocă romană din argint şi bronz, în zona Bârseşti şi Bălani, din comuna Stăneşti. E vorba fibule, monede şi patere. Urmează descoperirea lui Larenţiu Groza din zona Valea cu Peşti. Este vorba de e din bronz, ace de pescuit din bronz, un depozit de vârfuri de săgeţi din fier şi ace de pescuit din fier “, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. 

Detectorişti

Piesele din cadrul expoziţiei sunt din fier, bronz şi argint. „Au fost descoperite în diferite zone din Gorj. Cele mai intersante au fost găsite Stăneşti, satul Bălani, Bârseşti, iar altele au fost găsite în apropierea reşedinţei judeţului Gorj, în pădurea Drăgoieni. Un ele piese sunt de importanţă deosebită, din categoria «Tezaur», din patrimoniul cultural mobil“, a mai menţionat Dumitru Hortopan. Unele dintre piesele găsite de posesorii de detectoare de metale vor fi expuse permanent în cadrul Muzeului de Istorie. 

„Această activitate este un fel de team-building“

Ciprian Păsătoiu este unul dintre pasionaţii de istorie şi de drumeţii. Expoziţia reprezintă pentru el o mare satisfacţie, pentru că obiectele descoperite de ei pot fi văzute de oricine. 

„Este o satisfacţie mare atât pentru mine, cât şi pentru colegii detectorişti, pentru că există o întreagă dezbatere pe tema detectoriştilor care încurcă treburile muzeografilor şi arheologilor. Noi încercăm să ne facem treaba în limitele legii, să menţinem tot ce înseamnă aspect legal, nu intrăm în situri arheologice şi săpăm doar în pădurile şi zonele care sunt libere“, a spus Ciprian Păsătoiu. Acesta găsit şi donat Muzeului Judeţean de Istorie un briceag, un vârf de săgeată şi o serie de unelte. 

Detectorişti

Ciprian ne-a povestit că descoperirea de vestigii istorice este o pasiune, care a început atunci când a primit detectorul de metale, drept cadou de ziua lui. „Am căpătat această pasiune în primăvara acestuia an, atunci când am devenit posesor de detector cu acte în regulă. Am primit detectorul cadou şi am început activitatea cu prietenii noştri. Ieşim în grup atunci când timpul ne permite acest lucru. Această activitate este un fel de team-building, pentru că cunoşti oameni noi, ai legături noi cu muzeul, explorezi o parte din istoria ţării, scoţi la iveală lucruri neştiute care se aflau în zone neexplorate, care nu erau declarate situri arheologice. 

„Un vis devenit realitate“

Valentin Cârstea este autorul celei mai importante descoperiri făcute de către posesorii de detectoare de metale pasionaţi de istorie. Acesta a găsit în pădurea din localitatea Bălăneşti, de la marginea municipiului Târgu Jiu, două pumnale geto-dacice, denumite „sica“, primele de acest fel descoperite în judeţul Gorj, piesele fiind incluse la categoria „Tezaur“. Valentin ne spune că expoziţia în cadrul căreia au fost expuse obiectele valoroase descoperite de el este ca un vis devenit realitate:

image
„Este un sentiment minunat. Pentru mine este ca un vis devenit realitate. Este cea mai mare realizare de când practic acest hobby. Descoperirea a venit destul de repede, pentru că practic această activitate de aproximativ un an şi jumătate. Consider că am avut un mare noroc. Unele obiecte trebuie restaurate şi conservate, iar cele mai valoroase vor fi expuse. Piesele găsite reprezintă istoria locală şi sunt foarte mândru şi mulţumit că le-am scos la lumină“. 

Acesta a găsit şi donat Muzeului Judeţean de Istorie o serie de vestigii, dintre care cele mai valoroase sunt: două pumnale dacice „sica“, o teacă „sica“, un vârf de lance dacic şi o fibulă tot din perioada dacică, vârfuri de săgeată, scăriţe de călărie, fragment de lacăt roman, catarame, un vârf de suliţă din perioada evului mediu şi romană.

Trei situri arheologice, descoperite de „detectorişti“

Detectorişti

O parte dintre pasionaţii de istorie care au descoperit vestigiile istorice expuse la muzeu au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei la eveniment şi vor primi diplome de excelenţe. „Prin diplomele care au fost înmânate, apreciem contibuţia adusă de aceştia la îmbogăţirea patrimoniului mobil al Muzeului Judeţean Gorj“, a precizat Dumitru Hortopan.

Istoricul Vasile Marinoiu spune că „detectoriştii“ şi-au adus contribuţia la descoperirea a trei situri arheologice: „Cele mai interesante sunt piesele considerate rarităţi, cum ar fi cuţitele de luptă «sica», dar şi descoperirea unor situri arheologice. Cercetările de la Bălăneşti au fost făcute împreună domnul dr. Daniel Sana şi Ştefan Georgescu, de la Arheo Hunedoara“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite