VIDEO Cascadorul din echipa marelui Szobi Cseh care trăieşte în spiritul dacic: „Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să nu repetăm greşelile“
0Fost angajat în aviaţie, dar şi cascador şi actor în filme istorice despre daci, Gelu Vlădoiu (67 de ani) îşi doreşte pentru generaţiile viitoare o Românie mult mai unită. Se consideră un patriot incurabil. A jucat în filme precum „În mijlocul lupilor”, „Coiful de aur” sau „Comoară dacilor”.
A lucrat 47 de ani în domeniul aviaţiei, mecanic structurist, dar a făcut şi cascadorii cu Szobi Cseh. Este mâhnit când vede câtă dezbinare este în poporul român şi că niciun eveniment nu mai reuşeşte să ne unească.
„Nu înţelegem că istoria e un ghid despre cum să mergem prin faţă, să nu repetăm greşelile, trebuie să mergem în spirală, nu în cerc din punct de vedere ideologic sau faptic. Mă mândresc cu filmele în care am jucat, cu locul I la secţia de rock în perioada aia, mă mândresc că am muncit 47 de ani în aviaţie şi am trecut cu brio prin meseria asta. Mă mândresc cu copiii mei”, spune Gelu Vlădoiu.
Cum a ajuns să lucreze în aviaţie
Povestea sa este una zbuciumată, spune el. Din fire a fost un tip rebel şi nu i-a plăcut să fie supus.
„E adevărat, în tinereţe am făcut şi greşeli şi am învăţat din ele. Am avut din totdeauna dorinţa de a mă face pilot. Mă trezeam în fiecare dimineaţă, la ora 6.00 în zgomotorul motoarelor, locind aproape de aeroport. Nu am putut să devin pilot din cauza danturii. Am zis să fiu legat de aviaţie, motiv pentru care m-am angajat ca mecanic structurist. Am lucrat 44 de ani. Am învăţat să fac totul perfect, pentru că în aviaţie nu ai voie să greşeşti”, spune el.
Locul I la «Cântarea României»
I-a plăcut muzica, arta în general. La 20 de ani şi-a făcut o formaţie de rock, cu care câştiga locul I pe ţară.
„Mi-am făcut şi o formaţie de muzică uşoară. În perioada aceea era şi un festivalul <<Cântarea României>> şi fiind rebel am ieşit pe locul I pe ţară, la rock. A fost o piesă care îndemna la unitate şi la depăşirea problemelor vieţii. Când murim, groapa este aceeaşi pentru ăla sărac şi pentru cel bogat. Deci în viaţă trebuie să ne zbatem pentru dezvoltarea spirituală, pentru a învăţa să ne iubim şi să ne ajutăm. În ziua de astăzi nu prea se mai practică asta. Românii nu mai ştiu să fie iubiţi, nu mai ştiu să iubească. Socializarea a devenit foarte scumpă, pentru că e scump să ieşi la cofetărie, e scump să ieşi la film sau la restaurant. Eu pe vremea lui Ceauşescu îmi permiteam toate acestea, acum nu”, adaugă Gelu Vlădoiu.
FOTO: cunoastelumea.ro - Laura Stoica
FOTO: cunoastelumea.ro - Laura Stoica
Cascador în tinereţe, personaj dacic la pensie
Gelu Vlădoiu a făcut cascadorii în multe filme în tinereţe, iar când a ieşit la pensie, datoritătă înfăţişării sale de preot cu părul lung şi barba împletită, a fost cooptat în filme istorice.
„Daniel Roxin m-a cooptat pentru filmul <<Zamolxis>>. Am făcut filmările în Fundata. Am mai jucat în filemele <<Înţelepţii getodaci şi secretul nemuririi>> sau <<În mijlocul lupilor>>. Trebuie să dezvoltăm cinematografia, literatura, arta în sine şi să scoatem istoria noastră în faţă, care este aur curat. Noi suntem vatra lumii. Totuşi, sunt unii din ţară şi din afară care ne îngroapă. Suntem singurul popor care ne certificăm prin aurul dacic. Noi ce facem? Nimic. Nouă românilor ne lipseşte calea, direcţia. De la buniul meu am învăţat o vorbă: daca vrei să mergi înainte uită-te înapoi, ca să vezi de unde ai plecat şi unde ai ajuns, să vezi cât mai ai până la atingerea scopului. România o văd bine peste 100 de ani. Avem cu ne mândri şi suntem cu mult înaintea multor popoare la inventivitate”, crede el.
FOTO: cunoastelumea.ro - Laura Stoica
FOTO: cunoastelumea.ro - Laura Stoica