Tratament cu maidanezi: cum îi ajută câinii pe copiii cu autism să comunice mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii au observat în timp un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe FOTO Vier Pfoten
Psihologii au observat în timp un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe FOTO Vier Pfoten

Terapia cu maidanezi începe să prindă contur din ce în ce mai mult în România. Voluntarii unei asociaţii pentru protecţia animalelor din Târgovişte lucrează la un proiect care îi va ajuta pe copiii care suferă de autism. Concret, copiii se vor juca împreună cu patrupedele în fiecare zi, câte o jumătate de oră, specialiştii spunând că astfel se vor genera anumite conexiuni vitale.

Terapia are dublu rol: ajută la recuperarea bolnavilor, dar ajută şi câinii fără stăpân.

“Terapia cu maidanezi vine în completarea celorlalte activităţi, pentru că noi colaborăm cu terapeuţi, chientoterapeuţi, psihologi etc. Vorbim cu ei şi îi ajutăm prin intermediul căţelului. Îl băgăm şi pe el în ecuaţie. Într-o jumătate de oră facem tot felul de jocuri în care sunt implicaţi căţeii. Copii le dau recompense, ghicesc culorile etc. Toate aceste acivităţi diferă în funcţie de vârsta copilului”, ne-a spus Mihaela Rafailescu, dog trainer în cadrul fundaţiei Vier Pfoten. 

"Câinele trebuie atent ales"

terapie maidanezi

Patrupedele sunt luat de pe stradă, dresate şi introduse în viaţa celor mici. Animalele au diferite poveşti. 

"Ţuca este din adăpostul public, Mulan este luată de pe marginea şoselei, Toto a fost salvată din parcarea unui supermaket din Cluj şi tot aşa. Înainte de dresaj, câinele trebuie atent ales. Trebuie să treacă prin nite etape de selecţie şi trebuie luat de mic. Noi vrem să schimbăm imaginea câinelui maidanez, de asta nu am apelat la câini de rasă”, mai spune Mihaela Rafailescu.

Pe lângă terapia cu cei mici, ceşti căţei se duc, o dată pe săptămână, să viziteze şi un centru de bătrâni din Bucureşti.

În anul 2014, în judeţul Dâmboviţa erau înregistraţi 200 de copii cu Autism şi 90 diagnosticaţi cu Sindromul Down. Copiii cu Autism şi Sindrom Down au nevoie de o îngrijire aparte, iar specialiştii recomandă terapia cu animale, care să înlesnească interacţiunea socială. 

Procesul de recuperare a celor mici este anevoios, dar copiii reacţionează foarte bine. Problema lor, însă, nu se vindecă niciodată.

"M-am gândit că terapia cu animale este benefică, pentru că ea cuprinde mai multe zone: tactilă, olfactivă etc. Câinele se ia de când este foarte mic. I se aplică un program special de socializare, de toleranţă. Copiii au fel de fel de ieşiri. Eu acum îmi pregătesc doi căţei, pe care urmează să îi omologhez şi abia atunci pot fi duşi în colectivitate", spune Iuliana Bor, educator de recuperare pentru copiii cu Autism, din Târgovişte. 

image
terapie maidanezi

Psihologii au observat în timp un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe. Ei acţionează cu mai multă încredere în sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai puţin agresivi şi îşi iau foarte în serios îndatoririle legate de câine.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite