Tradiţie! Pluguşorul se păstrează cu sfinţenie la Băleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de tineri din Băleni au ieşit la colindat de la ora cinci dimineaţa
Zeci de tineri din Băleni au ieşit la colindat de la ora cinci dimineaţa

Tinerii din Băleni, Dâmboviţa, păstrează încă vie tradiţia “pluguşorului”. Sătenii de aici au fost treziţi cu noaptea în cap de cetele de colindători înhămaţi la plug. Ca sa aibă spor la colindat, plugul trebuie să fie gătit iar caii, adică personajele de la plug, îmbracă straiele moştenite de la părinţi şi bunici.

Galerie Foto "Pluguşorul"

Pluguşorul de la Băleni este un obicei străvechi agrar, legat de manifestările ocazionate de întâmpinarea noului an. În ajunul nopţii dintre ani, cetele de tineri şi copii întra din casă în casă pentru a arunca grâu şi pentru a trage o brazdă cu plugul. Toţi colindătorii sunt înhămaţi la pluguri precum caii, iar unul dintre tineri are rolul arnautului, fiind şi cel care strânge banii. “Pregătim plugul din timp, îl împodobim frumos, ca să arate bine şi mergem şi îi colindăm pe oameni. Ei ne dau bani, vin sau cozon, fiecare ce are, iar noi le cântăm şi le spunem la mulţi ani. Apoi intrăm cu plugul în curte şi le facem o brazdă cu plugul ca să le meargă bine tot anul viitor în agrivultură”, ne-a povestit Nicolae Axandru, în vârstă de 10 ani, arnăutul unui grup de colindători.

Colindul începe obligatoriu de la primul om al localităţii, fiind o localitate formată din două sate, Băleni-Sârbi, o comunitate de bulgari şi Băleni-Români. Dacă pe o uliţă se întâlnesc două pluguri acestea sunt legate între ele şi trase de cei flăcăi. Cei mai puternici  câştigă toţi banii celorlalţi.

Pluguşorul din dimineaţa zilei de 31 decembrie este un obicei care se mai practică în puţine zone ale României. La Băleni,  cei mai mici colindatori au vârste cuprinse între 5 şi 6 ani. “Obiceiul se păstrează de foarte mult timp. Şi eu am participat la acest gen de colind când eram mic. Pentru anul care vine, această tradiţie semnifică belşug şi sănătate. Mă bucur că aceşti copii au continuat tradiţia părinţilor şi bunicilor lor” a declarat Florin Muşat,  primarul localităţii Băleni.

Bătrânii satului îşi aduc aminte cu plăcere de momentele copilăriei când colindau localitatea de la un capăt la altul primind în schimb covrigi, bani şi câte o cană de vin fiert.

Există superstiţia că o casă necolindată poate fi cuprinsă de ghinion anul viitor. Oamenii de aici sunt convinşi că acest obicei nu se va pierde niciodată.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite