Spectacol stelar. Cei care nu au dormit au putut observa zeci de meteori pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perseide. FOTO: Valentin Grigore
Perseide. FOTO: Valentin Grigore

Noaptea trecută a avut loc cea mai intensă perioadă a evenimentul astronimic „Perseide” sau ploaia de stele, aşa cum se numeşte în popor.

Pasionaţii de astronomie au putut observa meteori dimineaţă, în zonele ferite de poluare luminoasă.

În condiţii de observare adecvate, în zone cu cer lipsit de poluare luminoasă, în afara localităţilor, se pot vedea la maximum circa 60-70 de meteori Perseide pe oră, spun specialiştii. 

Meteorii se observă cu ochiul liber. Centrul câmpului de vedere trebuie să fie la minimum 40 de grade distanţă de radiant. Meteorii curentului Perseide au viteza mare de deplasare pe cer, întrând în atmosfera terestră cu viteza de 59 km/s. Cei mai strălucitori dintre aceştia lasă urme luminoase vizibile pe cer câteva secunde cu ochiul liber.

Meteorii se pot fotografia cu obiective de câmp larg, 17-40 mm, cu expunere de până la 30 de secunde de pe trepied, cu diafragma deschisă la maximum şi ISO ridicat, atât cât permite luminozitatea cerului.

Activitatea se estimează a fi una bună (20-30 meteori pe oră) şi în noaptea următoare.

Ce sunt Perseidele

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut, de populaţia întregului Pământ, dintre toţi curenţii majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2000 de ani), cât şi pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu - punctul cel mai apropiat de Soare - ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite