„Somnul de frumuseţe“ chiar există. Cum ne afectează 36 de ore de nesomn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: prevention.com
FOTO: prevention.com

Somnul odihnitor a fost legat întotdeauna de performanţa atletică îmbunătăţită şi de funcţia cognitivă normală. De asemenea, se crede că somnul influenţează aspectul nostru, de ceea ce duce la noţiunea populară de „somn de frumuseţe”.

Nesomnul ne afectează pe toţi, iar efectele sunt vizibile: ochii sunt umflati şi încercănaţi, părul este încâlcit, pielea devine mată şi îşi pierde supleţea.

Privarea de somn joacă, de fapt, un rol important în felul în care arătăm. Ca experiment, Greg şi Mitch de la canalul AsapSCIENCE au decis să nu doarmnă timp de 36 de ore, făcând fotografii la fiecare 6 ore pentru a urmări dacă lipsa de somn a avut vreun impact asupra aspectului lor.

„Oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce arătăm atât de încurcaţi când nu dormim”, spune Greg.

Prima teorie spune că atunci când eşti lipsit de somn ai un sistem imunitar slăbit şi eşti mai predispus la accidente. 

„Pe măsură ce răsare soarele, corpul tău începe să producă hormoni care sunt în sincronizare cu lumina zilei, ceea ce îţi trezeşte corpul”, explică Mitch.  

Greg şi Mitch s-au trezit la 8 dimineaţa şi şi-au început ziua ca de obicei, deşi, în afară de cafeaua lor de dimineaţă, nu a fost permisă cofeina pe întreaga perioadă de 36 de ore. 

Somnul de frumuseţe şi beneficiile sale

Ca să avem un ten frumos nu trebuie să cumpărăm produse cosmetice scumpe, ci trebuie doar să respectăm orele de somn. 

Somnul de frumuseţe nu este un simplu mit, iar dacă cel de noapte este esenţial pentru buna funcţionare cerebrală, cel de după-amiază este un bun tratament de întinerire şi menţinere a tonusului.

În timpul orelor de somn se eliberează hormonii stresului, iar glanda tiroidă va funcţiona în limite normale. Somnul de după-amiază mai este denumit şi somnul de frumuseţe pentru că organismul are răgaz de a-şi reface structura celulară şi de a-şi restabili echilibrul general normal. Mai mult, în timpul somnului, producţia de colagen este accelerată, el fiind principalul factor care determină sănătatea pielii tale.

Stresul afectează pielea, deshidratând-o, iar un stil de viaţă haotic se observă şi la nivelul epidermei. Esenţial este, spun medicii, să începem prin a combate stresul, pentru a reduce efectele acestuia asupra pielii, dar şi pentru a avea parte de un somn odihnitor, pentru un ten mai proaspăt şi mai luminos. 

Specialiştii recomandă, astfel, o baie caldă seara, care ne destresează şi, de asemenea, deschide porii, o plimbare menită să ne relaxeze sau un masaj care să stimuleze circulaţia sângelui. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite