Singura fabrică de transportoare blindate din România s-ar putea închide în câțiva ani. Avertismentul sindicaliștilor
0În următorii 5-6 ani, Automecanica Moreni ar putea rămâne fără „obiectul muncii”, atrag atenția sindicaliștii, în contextul în care România se dotează cu transportoarele Piranha de la americani.

Atunci când transportoarele blindate românești vor fi scoase din uz, adică în următorii 5-6 ani, urmând ca acestea să fie înlocuite în totalitate cu transportoare Piranha, există riscul ca Automecanica Moreni să fie scoasă de pe piața producătorilor de blindate pentru că rămâne, practic, fără clienți.
În momentul de față, în Automecanica Moreni lucrează peste 300 de salariați, iar sindicaliștii se tem că vor rămâne pe drumuri.
„Atunci când transportoarele vechi românești pe care le reparăm acum vor fi scoase din uz, Automecanica Moreni va rămâne fără obiectul muncii. Trebuie să venim cu ceva românesc în loc. Acum se discută de tunul autopropulsat. Trebuie să tragem de orice lucru care apare acum în discuție, pentru ca Automecanica Moreni să prindă un asemenea produs, chiar dacă îl face în colaborare cu alte societăți din sistemul industriei de apărare”, spune liderul de sindicat morenar din industria de apărare, Constantin Bucuroiu.
Piranha va veni în completarea nevoii de transportoare pentru Armata Română până când transportoarele americane vor asigura 100% din necesar, iar Automecanica va trăi strict din repararea transportoarelor românești.

Primele 36 de blindate Piranha 5 au intrat în dotarea armatei române în octombrie 2020. Alte 32 de transportoare au fost livrate în noiembrie 2021, iar alte 133 de transportoare Piranha 5 complet produse și asamblate în România vor fi livrate către armata română în următorii ani.
România a cumpărat pentru Forțele Terestre 227 de transportoare blindate Piranha 5, produse de firma americană General Dynamics European Land Systems (GDELS) - Mowag. Valoarea totală contractului este de aproximativ 900 milioane de euro.
Armata Română a semnat pe circa 900 de milioane de euro un contract cadru cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru 227 de mașini de luptă Piranha 5. Alte 32 de transportoare Piranha 5, cu o asamblare finală la UMB, au fost livrate în noiembrie 2021 și vor fi introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre.