Seduse și abandonate în Anglia, Elveția sau Danemarca. Românce captive într-o realitate cruntă, practicând prostituția

0
Publicat:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Dâmboviţa împreună cu poliţişti din cadrul S.C.C.O. Dâmboviţa efectuează, miercuri, trei percheziţii domiciliare într-un caz de trafic de persoane.

Metoda „loverboy”. FOTO Arhivă
Metoda „loverboy”. FOTO Arhivă

Mai multe femei au fost recrutate prin „metoda loverboy” şi obligate să se prostitueze în străinătate

„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada iunie 2021 – decembrie 2023, un suspect a recrutat prin inducere în eroare (metoda loverboy) o persoană vătămată şi după începerea unei relaţii de concubinaj a exploatat-o sexual obligând-o, prin exercitarea unor acte de violenţă fizică şi psihică, să practice prostituţia atât în ţară cât şi în străinătate (Marea Britanie, Danemarca şi Elveţia).

De asemenea, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, începând cu luna august 2022 şi până în martie 2023 folosind acelaşi mod de operare a recrutat o altă persoană vătămată, pe care exploatat-o prin obligarea la practicarea prostitiţiei în Danemarca (Copenhaga)”, precizează DIICOT – Biroul Teritorial Dâmboviţa, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în ambele cazuri, sumele de bani rezultate din activitatea infracţională au fost însuşite de suspect.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Dâmboviţa.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, de cel al luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi de cel al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul de Analiză a Informaţiilor Dâmboviţa – Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.

Metoda Loverboy 

Dragostea falsă, folosită ca metodă de racolare a victimelor traficului de persoane, a reprezentat un instrument principal de racolare a victimelor traficului de persoane în anul 2023, avertizează Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

În contextul semnificaţiei pe care o are data de 24 februarie -Dragobetele - ziua tradiţională a iubirii la români, ANTIP atrage atenţia asupra importanţei protejării de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare "loverboy".

Metoda loverboy şi abordarea victimelor prin intermediul internetului, a reţelelor de socializare sunt utilizate din ce în ce mai frecvent ca tehnici şi instrumente pentru contactul iniţial şi ulterior pentru manipularea viitoarelor victime. La primul contact, cele mai multe victime cunoşteau identitatea celui care le aborda (74 % din victime au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoştinţe, prieteni, vecini sau chiar rude), în timp ce numai 22 % dintre victime au fost recrutate de către persoane necunoscute. Astfel, există situaţii în care victimele au fost recrutate prin metoda "loverboy", însă, în acelaşi timp, primul contact cu recrutorul a avut loc prin intermediul unei aplicaţii de dating", precizează ANITP.

Cu alte cuvinte, traficanţii analizează situaţia persoanelor din cercul de cunoscuţi, le vizualizează profilelele de socializare, iar atunci când identifică vulnerabilităţi emoţionale, probleme economice, dorinţa de a scăpa cu orice preţ de sub autoritatea părinţilor sau a tutorilor, devin brusc îndrăgostiţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite