Se anunță un sfârșit de săptămână numai bun de urcat pe munte. Trasee care ajung la Vârful Omu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârful Omu din Bucegi atrage ca un magnet turiștii, atât vara cât și iarna. Există mai multe trasee în Bucegi, iar cele mai multe dintre ele duc înspre cabana Omu, arhicunoscută.

Imagine fabuloasă de la Stația Meteo de la Vârful Omu. FOTO Sergiu Olteanu
Imagine fabuloasă de la Stația Meteo de la Vârful Omu. FOTO Sergiu Olteanu

Cel mai cunoscut și acccesibil este traseul Piatra Arsă - Babele - Vârful Omu. Pornește de la Piatra Arsă, unde se poate ajunge cu mașina, și urcă pe Valea Cerbului până la Cabana Babele.

De aici, se continuă pe platoul Bucegi până la Vârful Omu. Traseul este de dificultate medie, cu o lungime de aproximativ 10 kilometri dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 500 de metri.

De asemenea, traseul Valea Obarsiei - Cascada Ialomitei - Vârful Omu este un traseu mai lung și mai dificil, dar oferă peisaje spectaculoase. Pornește de la telecabina Peștera și urcă pe Valea Obarsiei, trecând pe lângă Cascada Ialomiței.

De aici, se continuă pe platoul Bucegi până la Vârful Omu. Traseul are o lungime de aproximativ 15 kilometri dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 1.000 de metri.

Imagini din Bucegi și de la Stația Meteo de la VF. Omu. FOTO Radu Manta / Facebook
Imagini din Bucegi și de la Stația Meteo de la VF. Omu. FOTO Radu Manta / Facebook

Traseul Cabana Malaiesti - Vârful Omu este un traseu mai scurt și mai ușor decât celelalte două. Porneste de la Cabana Malaiesti, situată la poalele Munților Bucegi, și urcă pe Valea Morarului până la Vârful Omu. Traseul are o lungime de aproximativ 7 kilometri dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 800 de metri.

Pe lângă acestea, mai sunt variante de trasee care duc înspre Vârful Omu:

-Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Cabana Babele (2200 m) – Cabana Omul (2505 m) Marcaj: bandă galbenă. Durata: 3 ore.

Poiana Văii Cerbului – Valea Cerbului – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă galbenă. Durata: 5 ore. Traseul nu este recomandat iarna.

-La Prepeleac (1750 m) – Creasta Bucşoiului Mare – Vârful Bucşoiul (2492) – Vârful Omul (2505) (Poteca Friedrich Deubel) Marcaj: bandă roşie: Durata: 3 ore. Interzis iarna.

-Râşnov (675 m) – Cabana Mălăieşti (1720 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă albastră. Durata: 8 ore. Până la cabana Mălăieşti 5 ore.

-Bran (760 m) – Poarta – Culmea Clincea – Muchia Ţigăneşti – Hornul Scării – Vârful Scara (2422 m) – Şaua Hornurilor (2315 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă roşie. Durată: 7 ore. Traseul nu este recomandabil iarna.

-Traseu Bran - Valea Gaura - Vârful Omu - Valea Ciubotea.. Marcaje multiple. Durata: 10-12 ore.

-Cabana Padina (1525 m) – Şaua Strunga (1909 m) – Şaua Bătrâna (2150 m) – Vârful Doamnele (2402 m) – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă roşie. Durata: 6 ore. Iarna traseul este recomandat doar turiştilor cu experienţa turelor de iarnă şi alpiniştilor.

Hotel Peştera (l610 m) – Valea Obârşiei – Vârful Omul (2505 m) Marcaj: bandă albastră. Durata: 3½ ore. Traseul este periculos iarna.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite