Schisandra, planta cu cinci gusturi care vindecă o mulţime de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO plantevitalizante.blogspot.ro
FOTO plantevitalizante.blogspot.ro

Este considerată cea mai eficientă plantă medicinală. În Orient, această plantă asemănatoare cu viţa de vie, cu fructe mici şi roşii care cresc în ciorchine, este la fel de celebră ca ginsengul, graţie efectelor ei ieşite din comun în combaterea unei game foarte largi de afecţiuni.

Schisandra chinensis / Schizandra este o specie exotică ce are un număr impresionant de recomandări în medicina tradiţională chineză şi japoneză: alergii, astm, convulsii, bronşită, diabet, hepatite, infecţii bacteriene, nefrită, poliurie, tuberculoză, cancer etc.

Planta poate fi consumată sub formă de infuzie, pudră, decoct ori tinctură sau în stare crudă. Este să evitaţi să consumaţi mai mult de o cană cu infuzie pe zi, pentru că abuzul poate duce la hiperactivitate, agitaţie şi dificultăţi de respiraţie.

Schisandra nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie, tensiune intracraniană, dar nici celor diagnosticate cu ulcer peptic, femeilor însărcinate sau celor care alaptează, potrivit plantevitalizante.blogspot.ro

schisandra

Fructul cu cinci gusturi

Schizandra se întâlneşte şi în ţara noastră doar ca plantă de cultură. Aceasta preferă zonele umbroase, iar fructele sale de culoare roşu aprins, care cresc în ciorchini, îmbină la un loc toate cele cinci gusturi: dulce, sarat, acru, amar şi iute.

Planta este foarte de bogată în uleiuri esenţiale şi acizi şi este recomandată pentru combaterea multor afecţiuni. Detoxifică ficatul şi susţine organismul să facă faţă stresului fizic, psihic şi imunitar, reface organismul după chimioterapie, normalizează glicemia şi tensiunea, stimulează pofta de mancare şi vă poate scăpa de alergii. De asemenea, ameliorează simptomele menopauzei, problemele de vedere şi de auz, alungă insomnia şi este tonic sexual, atât pentru femeie, cât şi pentru bărbaţi.

schisandra

Cerinţele de cultivare sunt asemănătoare cu cele ale viţei de vie. Trebuie asigurate condiţii de umiditate şi lumină moderate şi un sol umed bogat în nutrienţi şi bine drenat. În Rusia tone întregi din acest fruct se folosesc pentru sucuri, vinuri şi dulciuri.

Descoperire chinezească

Chinezii au descoperit şi un medicament hepatoprotector, ce este folosit tot în medicina tradiţională chineză, şi are la bază un extract din planta Schisandra chinensis, după cum se arată în cartea „Milenare întâmplări ale plantelor medicinale“, semnată de Mihaela Opriş (Editura Albatros, 1990). Planta a fost folosită mai mult ca astringent, dar în urma analizelor s-a constatat că are efecte şi în unele forme de hepatită. Cercetătorii au izolat şase din cele opt componente active ale plantei amintite, ce au proprietatea de a împiedica citoliza hepatică. Pe baza acestor informaţii s-a creat ulterior un medicament sintetic, care a fost folosit pentru tratarea hepatitei cronice, după ce acesta a fost administrat şi bolnavilor care sufereau de hepatită acută virală B, se detaliază în cartea ”Milenarele întâmplări ale plantelor medicinale ”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite