Problemă majoră în Dâmboviţa: Sute de tone de gunoi aduse din judeţele învecinate la groapa din Aninoasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de tone de gunoi au fost aduse în Dâmboviţa din judeţele învecinate, asta, în condiţiile în care depozitele din Aninoasa sunt aproape pline.

„Peste 500 de tone şi s-a propus, conform prevederilor contractuale, mărirea redevenţei datorate consiliului judeţean cu 10 %, dar această măsură urmează să o ia consiliul director şi adunarea generală a ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri. Au fost aduse deşeuri şi din judeţul Dâmboviţa, dar şi din judeţe învecinate”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Alenxadru Oprea.

Acesta susţine că a fost încălcat contractul pe care administraţia judeţeană îl are încheiat cu firma care administrează groapa de gunoi de la Aninoasa, singura funcţională din judeţ.

   

„Contractul de concesiune încheiat nu permitea operatorului să facă acest lucru. Este clauză de mărire a redevenţei, dar se poate ajunge şi la rezilierea contractului. Măsurile trebuie dispuse gradual, că e uşor să reziliezi, dar ce faci?! Cine face operarea gropii, achiziţie publică. Avem agenţi de supraveghere ai ADI, care trebuiau să vadă”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Târgovişte:  Gropile de gunoi neconforme trebuie închise
Târgovişte: Gropile de gunoi neconforme trebuie închise

Consiliul Judeţean Dâmboviţa intenţionează să construiască în zona Titu o staţie de tratare mecanico-biologică, nu groapă de gunoi. În Titu, în 2018, ridicarea gunoiului de la groapa care deservea zona de Sud a judeţului Dâmboviţa, a fost sistată pentru că s-a umplut. 

Autorităţile locale şi judeţene încearcă găsirea unei locaţii pentru realizarea unei staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor.

La Aninoasa, prima celulă este plină, a doua la 20% din capacitate. 

În Târgovişte, a fost lansată, în luna noimebrie 2019, program de colectare selectivă a gunoaielor. 

Proiect european la Groapa de gunoi de la Aninoasa

Pe timpul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa Florin Popescu, în 2009, groapa de gunoi de la Aninoasa a fost inclusă în programul ISPA, de colectare şi gestionare a deşeurilor, fiind acoperită cu o folie specială.

Imagine indisponibilă

Valoarea proiectului a depăşit 26 milioane euro, din care 75% reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 25% împrumutul băncii Europene de Investiţii, iar 160.000 de euro constituie contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Dâmboviţa. De altfel, proiectul ISPA care se derulează la nivelul judeţului Dâmboviţa este primul din România care cuprinde nu doar zona urbană, dar şi cea rurală.

Proiectul a fost început în 2001 şi a constat şi în dotarea cu euro-pubele şi euro-containere a oraşelor şi comunelor din Dâmboviţa, precum şi cu maşini de măturat şi spălat străzile executate de către firmele care au câştigat licitaţiile pentru executarea lor. Este vorba de 18 maşini de compactare a deşeurilor, 8 maşini de spălat străzile, dar şi 115.517 euro-pubele, 4.550 euro-containere distribuite în toate cele 89 de localităţi ale judeţului. 

În ultimele luni, învelişul ecologic ce acoperea groapa de gunoi de la Aninoasa a fost dat la o parte pentru se putea depozita în continuare gunoi. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite