Premiera spectacolului "Greuceanu", după Petre Ispirescu, la Teatrul Tony Bulandra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul nu este un eveniment oarecare, ci un semnal de alarmă şi o pledoarie pentru integrarea profesională a persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere în mediul artistic
Spectacolul nu este un eveniment oarecare, ci un semnal de alarmă şi o pledoarie pentru integrarea profesională a persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere în mediul artistic

Sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10:00, la Sala Studio a Teatrului Tony Bulandra Târgovişte are loc piesa "Greuceanu". Este un basm ce respectă idea conform căreia binele învinge răul. Voinicul care dă numele poveştii trece prin încercări supraomeneşti pentru a recupera soarele şi luna ce au fost furate de pe cer.

Pentru realizarea spectacolului ce va fi prezentat sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10:00 în Sala Studio a Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte şi-au unit forţele mai mulţi oameni de teatru şi instituţii culturale: Radio Trinitas, Asociaţia Thespis Arad, Centrul Cultural ARCUB, Primăria Municipiului Bucureşti şi Teatrul de Artă din Bucureşti, unde au avut loc primele reprezentaţii.  

greuceanu

De ce atâtea instituţii importante s-au implicat în realizarea acestui spectacol? Povestea a început în 2014, când Adriana Ene, jurnalistă cu experienţă în presa audio-vizuală şi realizatoarea uneia dintre cele mai îndrăgite emisiuni radio pentru copii – „Bucuria Poveştilor”, difuzată la Radio Trinitas, a iniţiat un proiect intitulat „Culori radiofonice – O mie şi una de voci”, care urmărea implicarea persoanelor cu deficienţe de vedere în mediul artistic. Asociaţia Gradusart, în colaborare cu Arcub Bucureşti şi Radio Trinitas a realizat un număr de cinci înregistrări de 45-50 de minute ale unor basme româneşti binecunoscute (transcrise în alfabetul braille), printre care şi Greuceanu. Douăzeci şi unu de elevi nevăzători sau cu deficienţe de vedere (cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani) au fost prezenţi timp de câteva luni pentru înregistrările desfăşurate în Studioul Radio Trinitas. Rezultatul: 124 de personaje interpretate, 180 de ore de înregistrare, 5 CD-uri de o calitate ireproşabilă. Acestea se găsesc la vânzare în librării şi online pe www.radiotrinitas.ro/1001, iar veniturile obţinute sunt destinate comunităţilor de nevăzători. 

Proiectul iniţial s-a dezvoltat, devenind „Ne leagă o poveste” şi astfel a urmat o punere în scenă a unuia dintre basme, primul ales fiind Greuceanu. Cu un scenariu scris de Radu Dinulescu, cel care semnează şi regia spectacolului, scenografia Corinei Petre, construcţia decorului şi a personajelor de către Sanda Mitache şi muzica originală semnată de „Trei Parale” (Daniel Pop şi Florin Iordan), montarea se bucură şi de interpretarea a doi actori de excepţie ai Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, Cristina Dumitra şi Ştefan Ştefănescu, foarte îndrăgiţi în spectacolele pentru copii ale teatrului, dar nu numai. Lor li se alătură un artist special: Ioan Grecu, copil cu deficienţă de vedere, povestitorul întâmplărilor ce ne sunt înfăţişate pe scenă. 

Spectacolul nu este un eveniment oarecare, ci un semnal de alarmă şi o pledoarie pentru integrarea profesională a persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere în mediul artistic. Prin artă este posibilă depăşirea oricăror prejudecăţi şi a oricăror deficienţe, aşa cum şi eroul nostru Greuceanu reuşeşte să îndeplinească una dintre cele mai grele sarcini: recuperarea celor doi aştri şi reintegrarea lor în circuitul firesc. 

Rezervările de bilete se pot face la telefon 0245.210.046 sau prin reţeaua Eventim.
 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite