Petritzis Ignatios, grecul care a luptat pentru dezvoltarea învăţământului românesc. Cum a ajuns profesor la prima şcoală superioară din Ţara Românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Stelea, locul în care a funcţionat „Schola graeca et latina”. FOTO ro.geoview.info
Mănăstirea Stelea, locul în care a funcţionat „Schola graeca et latina”. FOTO ro.geoview.info

Prima instituţie de învăţământ superior din Ţara Românească, precursoarea Academiei de la Bucureşti, a fost „Schola graeca et latina”. La Târgovişte, unde a fost leagănul culturii şi al civilizaţiei în Ţara Românescă şi reşedinţă pentru cei 40 de voievozi care au domnit în fosta Cetate de Scaun, s-au tipărit primele cărţi în limba română, iar la asta au contribuit şi mai mulţi străini.

Printre ei se numără grecul Petritzis Ignatios. El a fost cărturar şi dascăl de filologie greacă la „Schola graeca et latina” de laTârgovişte. A colaborat cu Daniil Andrean  anonianul şi Pantelimon Ligaridis la traducerea în limba română a lucrării „Îndreptarea legii” sau „Pravila cea Mare”, tipărită în 1642 la Târgovişte, cu sprijinul lui Matei Basarab.

Lucrarea reprezintă traducerea unor legiuiri greceşti (manualul lui Malaxos, tradus din greacă de Daniil Panoneanul) conţinând şi numeroase texte extrase din Pravila lui Vasile Lupu. Este cunoscută pentru conţinutul ei dogmatic şi cultic, fiind un mijloc de apărare a ortodoxiei împotriva influenţelor calvine şi catolice.

Ignatios este autor al „Povestirii prea frumoase despre viteazul Dighenis”,compusă în 1670 şi reprezentând o prelucrare a poemelor închinate lui Mihai Viteazul de Stavrinos şi Matei al Mirelor.  

„Schola graeca et latina” - 1646

Şcoala a funcţionat la Mănăstirea Stelea, dar îşi încetează activitatea în 1651. Era structurată la nivel superior, pe cinci ani de studii, predându-se trei discipline principale: gramatica, retorica şi logica, fiind considerată şi precursoare a Academiei de la Bucureşti de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Şcoala a fost frecventată şi de Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu şi Ion Heliade Rădulescu. De asemenea, scoala a funcţionat în Parcul Mitropoliei, care mai păstrează şi astăzi ruinele chiliilor în care a funcţionat în vremea lui Matei Basarab „schola graeca et latina”. 

Parcul este situat în centrul oraşului, învecinându-se cu Piaţa Tricolorului - unde se află statuia lui Mircea cel Bătrân, cu Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor - unde se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul şi cu centrul vechi istoric al municipiului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite