O retină artificială, creată în laborator, ar putea reda vederea a milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există un motiv pentru care cercetătorii numesc grafenul un "super-material". Este cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut. Recent, o echipă internaţională de cercetători a găsit o modalitate de a folosi acest material pentru a crea retina artificială, potrivit futurism.com

Retina este un strat subţire de celule din globul ocular, care sunt responsabile de transformarea luminii în semnale nervoase la vertebrate şi o parte din cefalopode. Fără o retină funcţională, o persoană nu poate vedea.

Grafenul, materialul din care se fac noile retine, este varianta bidimensională a grafitului. Este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. A fost descoperit şi izolat în 2004, prin exfolierea grafitului, de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester, condus de profesorul olandez Andre Geim, care pentru aceasta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2010, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov, ambii de origine rusă. 

Potrivit futurism.com, cercetătorii care au creat în laborator retina artificială şi-au prezentat lucrările săptămâna trecută la o întâlnire a Societăţii Americane de Chimie (ACS).

În prezent, milioane de oameni suferă de afecţiuni retiniene care îi împiedică să vadă. Pentru a-i ajuta să vadă din nou, cercetătorii au dezvoltat acest nou „produs”. 

Imagine indisponibilă

FOTO:IBTimes UK

Ceea ce au creat acum cercetătorii nu este chiar produsul ideal: implanturile sunt rigide şi plate, imaginile pe care le produc sunt adesea neclare sau distorsionate; chiar dacă implanturile sunt fragile, ele pot distruge cumva ţesutul ocular din apropiere.

Chiar şi-aşa, grafenul, cu toate atributele sale unice, ar putea fi cheia pentru crearea unei retine artificiale mai bune.

De ce este scump un asemenea implant

Noile implanturi nu vor putea fi disponibile oricui, în primă fază, din cauza preţului mare. Utilizând o combinaţie de grafen, disulfură de molibden (un alt material 2D), aur, alumină şi azotat de siliciu, cercetătorii de la Universitatea din Texas şi Universitatea Naţională din Seoul au construit o retină artificială, o variantă a unei retine naturale mai bună decât modelele existente.

Bazându-se pe studii în laborator şi pe animale ca subiecţi, cercetătorii au stabilit că retina lor artificială este biocompatibilă şi capabilă să imite caracteristicile ochiului uman. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite